Tutkimus: Synnytys kannattaa käynnistää 39. raskausviikolla – vähentää äidin ja lapsen riskejä

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen?

Synnytys käynnistetään yleensä, jos raskauden jatkuminen vaarantaa äidin tai lapsen, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella käynnistäminen voisi olla paikallaan raskauden 39. viikolla, vaikka erityisiä riskitekijöitä ei olisi tiedossa. Raskaus kestää keskimäärin 40 viikkoa, joten 39. viikon lopussa lapsi on täysiaikainen.

Tutkimus perustuu kuuden aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella raskauden käynnistäminen 39. viikolla vähentää keisarileikkausten tarvetta, synnytyksen aikaisia ja jälkeisiä infektioita sekä vauvan hengitysongelmia ja vastasyntyneen mekoniumaspiraatioita.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä joissain tutkimuksissa synnytyksen käynnistäminen on yhdistetty myös suurentuneeseen keisarileikkauksen ja pitkittyneen synnytyksen riskiin.

Suomessa noin joka neljäs synnytys käynnistetään. Syinä ovat esimerkiksi sikiön kasvun hidastuma ja vähäinen lapsivesi, poikkeava sykekäyrä tai yliaikaisuus (yli 42 raskausviikkoa). Myös äidin raskauskomplikaatio tai sairaus, kuten pre-eklampsia, diabetes tai munuaissairaus ovat yleisiä syitä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat