Tutkimus: Raskaana olevat naiset kuluttavat energiaa kuin huippu-urheilijat

Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen? 0:52
Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen?

Science Advancesin julkaiseman tutkimuksen mukaan raskausaikaa voi verrata äärimmäistä kestävyyttä ja huippukuntoa vaativiin urheilusuorituksiin. Tutkimuksesta mainitsee muun muassa brittiläislehti Metro.

Sanotaan, että raskaana syödään kahden edestä. Vaikkei fraasia tarvitsekaan noudattaa sanatarkasti, siinä on perää – onhan raskausaika kuluttavaa niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Jokainen raskaana oleva tietää, että raskaus on monin tavoin valtava urakka. Ei ole liioiteltua sanoa, että raskaus on kovin rääkki, johon ihmiskeho joutuu elämänsä aikana. Tälle väittämälle on nyt myös tukevat perusteet!

Science Adavancesin julkaisemasta tutkimuksesta käy ilmi, että raskaana oleva nainen kuluttaa kaloreita hurjia määriä. Raskausajan energiankulutusta voi lähes täysin verrata kestävyysurheilijoiden energiankulutukseen.

– Raskaus on energiankulutukseltaan suurin ja kestoltaan pisin mahdollinen suoritus, jonka ihminen voi elämässään tehdä. Tämä ei välttämättä yllätä raskauden kokeneita naisia, tutkimukseen osallistunut professori Herman Pontzer toteaa.

Vastaus piilee aineenvaihdunnassa

Yhdysvaltalaisyliopiston tutkijat pitivät tutkimuksen aikana tarkasti kirjaa siitä, mitä huippu-urheilijoiden kehossa tapahtuu haastavien ja kuluttavien urheilusuoritusten aikana.

Tutkimukseen osallistuneet urheilijat osallistuivat lukuisille maratoneille ja kestävyyttä vaativiin kilpailuihin, kuten huippukuntoa vaativaan Ironman-kilpailuun, jossa on nähty viime vuosina myös suomalaisille tuttuja kasvoja.

Tutkijat keskittyivät tarkastelemaan huippu-urheilijoiden elimistön aineenvaihduntaa levossa ja rasituksessa. He havaitsivat, että kilpailun edetessä urheilijoiden oli vaikeampi polttaa kaloreita.

Jos Twitter-julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Kävi ilmi, että ihmiskeho ei kestä määräänsä enempää: kun perusaineenvaihdunta muuttuu yli 2,5-kertaiseksi, elimistö ei kestä kuormitusta ja ihminen kuolee.

Kun aineenvaihdunta kiihtyy äärimmilleen, kudokset ja lihakset pettävät ja ruoansulatusjärjestelmä sanoo sopimuksensa irti. Aineenvaihdunta voi toki olla hetkellisesti kiihtyneessä tilassa, mutta pitkäkestoisena se aiheuttaa vääjäämättä terveysongelmia, sillä ihmiskeho vaatii lepoa palautuakseen.

Jos Twitter-julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Naiskeho näyttäisi kuitenkin olevan poikkeus. On merkillepantavaa, että raskaana olevan naisen keho on rasittuneessa tilassa koko 9 kuukauden ajan ilman lepoa. Myös imetys rasittaa elismistöä raskauden ja synnytyksen jälkeen. 

Ei siis ihme, että raskaana olevat naiset tarvitsevat paljon lepoa ja huolenpitoa. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat