Nyt se on selvitetty: Valta tekee onnelliseksi

Onko vallanpitäjä yksinäinen, onneton vai kylmä? Ei – selvityksen mukaan hän on onnellinen oma itsensä.

Pomon tai vallanpitäjän stereotypiaan liittyy usein onneton, yksinäinen elämä huipulla, mutta Tel Avivin yliopiston tekemä selvitys maalaa toisenlaista kuvaa.

Tutkijoiden ensimmäiseen kokeeseen osallistui 350 henkilöä. Heidän tuli arvioida sisäisen voiman tunteen vaikutusta hyvinvointiinsa esimerkiksi töissä tai ystävien kanssa, kertoo Psychological science-sivusto. Kyselyn perusteella tutkijat päättelivät, että henkilö, joka tuntee itsensä voimakkaaksi tuntee myös olonsa tyytyväisemmäksi.

Vaikutusvaltainen vastaaja oli 16 prosenttia tyytyväisempi elämäänsä kuin itsensä vähiten vaikutusvaltaiseksi luokitellut vastaaja. Työpaikalla voiman tunteen tuomat erot näkyivät erityisen selvästi, sillä vaikutusvaltainen työntekijä oli 26 prosenttia tyytyväisempi työhönsä kuin vähemmän vaikutusvaltainen kollegansa.

Muissa kokeissa tutkijat havainnoivat vallan- ja aitoudentunteen sekä yleisen hyvinvoinnin kausaalisia suhteita. He havaitsivat, että "vallan kahvassa" oleminen sai ihmisen tuntemaan olonsa aidommaksi ja itselleen uskollisemmaksi.

Selvityksen tulosten mukaan pelkkä vallan tunne saattaa saada ihmisen elämään aidompaa elämää, mikä puolestaan lisää hänen onnellisuuttaan.

Lue myös:


AVA

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja