Nyt on pientä! Miniomakotitalossa vain alle 50 neliötä

Kastelli-talot Oy tuo markkinoille uuden, pieniin taloihin keskittyvän malliston, jonka pienin talo on 49-neliöinen omakotitalo.

Omakotitalon rakentaminen ei ole poissuljettua, vaikka tontti olisi pienikokoinen tai rakennusoikeutta olisi vain vähän. Monien talovalmistajien mallistoista löytyy myös hyvin pienikokoisia taloja. Pienintä niistä edustanee Kastellin uutuusmalli, josta neliöitä löytyy alle 50. 

– Omakotitaloiksi Cubic-talot ovat neliömäärältään pieniä, mutta niistä ei puutu mitään nykypäivän tiloja tai toimintoja, kertoo malliston suunnittelija, arkkitehti Antti Heikkilä.

Kastelli-talot Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo sanoo, että pienille omakotitaloille on akuutti tilaus. 

– Hyvällä sijainnilla olevista tonteista on kaupungeissa pula ja saatavilla olevienkin tonttien koot ovat reilusti pienentyneet. Asiakkaillamme on selkeä tarve taloille, jotka ovat moderneja ja neliöiltään kohtuullisia, joten ne eivät vaadi suurta rakennusoikeutta. Siksi toimme markkinoille kokonaisen uuden malliston pieniä omakotitaloja, jotka voidaan helposti rakentaa vaikkapa jaetulle tontille vanhan talon kanssa.

– Asumisen trendi on nyt kohtuus. Nykypäivän omakotitalounelma mahtuu pienempään tilaan. Myös rakentamiskustannukset ja asumiskustannukset halutaan pitää kohtuullisina. Siksi uuden mallistomme kodit ovat kompakteja, ja siten edullisempia ja ekologisempia rakentaa. Kastellin rakentamistapaa ja -laatua noudattaen ne ovat myös erittäin energiatehokkaina edullisia asua, Vaaramo kertoo.

"En näe realistisena alle 50 neliön omakotitaloja"

Kysytyimpiä talomalleja ovat tänä päivänä keskikokoiset, hieman yli 100 neliön vaihtoehdot. Kastellin lisäksi kuitenkin myös useilla muilla talovalmistajilla on mallistoissaan pieniä, reilusti alle sadan neliön taloja. Esimerkiksi Jukka-Talon mallistosta löytyy 67-neliöinen omakotitalo.

– Trendi on, että ihmiset haluavat hyvin tehokkaita pohjaratkaisuja kuitenkin niin, että yhteiset oleskelutilat ovat reilunkokoiset. Viime vuosien aikana talojen keskikoko on pienentynyt, mutta varsinkin keskustojen ulkopuolella rakennetaan ihan entiseen malliin isohkoja taloja. Myydyimpiä malleja ovat noin 110–120-neliöiset vaihtoehdot, kertoo Jukka-Talojen toimitusjohtaja Mikko Tahkola

– Pienten talojen kysyntä kohdistuu hyvin pienille kaupunkitonteille. En näe oikein realistisena alle 50 neliön omakotitaloja – sitä vartenhan on olemassa rivi- ja kerrostaloja. Toisaalta täydennysrakentamiseen voi olla jatkossa kysyntää, mutta silloin puhutaan ehkä jopa alle 30 neliön yksiöistä, joita rakennetaan esimerkiksi vanhan omakotitalon viereen vaikkapa vuokra-asunnoksi.

Samaa alle 70 neliön kokoluokkaa edustaa myös Omatalon 68-neliöinen omakotitalo. 

– Omatalo 68 on ollut mallistossamme erilaisine variaatioineen jo pitkälti yli kymmenen vuotta, kertoo Omatalon toimitusjohtaja Tapio Pitkänen

– Eri versioineen mallia on myyty useita kymmeniä, mutta kuitenkin alle 100 kappaletta. Tällä hetkellä kysyntä kohdistuu 80–120 neliömetrin kokoisiin taloihin. Merkittävä muutos on tapahtunut siinä, että yhä useampi talo toteutetaan avaimet käteen -pakettina, Pitkänen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat