Kalervo Kummola: Jääkiekon MM-kisojen poliittinen jännite on ennennäkemätön – "René Fasel on hyvin valkovenäläismielinen"

Valko-Venäjän lippukohu kuohuttaa MM-jääkiekossa – Kalervo Kummola avaa tilannetta MTV:lle 4:06
MM-kisojen hotelilla liehunut Valko-Venäjän opposition lippu suututti René Faselin – Kalervo Kummola avasi tilannetta MTV Uutiset Livelle.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola keskusteli liiton puheenjohtajan René Faselin kanssa tiistaiaamuna poliittisesta selkkauksesta, jonka keskelle jääkiekon MM-kisat ovat yhtäkkiä joutuneet.

Valko-Venäjän ja nykyisen kisaisännän Latvian poliittiset välit ovat olleet kitkaiset jo viime syksystä lähtien. Tuolloin Latvian valtiojohto maan jääkiekkoliittoa myöten ilmoitti, ettei se suostu jakamaan MM-kisoja Valko-Venäjän kanssa.

Latvian ja Valko-Venäjän yhteisisännyys muuttui mahdottomaksi yhtälöksi viime vuonna. Itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan uudelleenvalinta vilpillisiksi epäillyissä presidentinvaaleissa nostatti Valko-Venäjällä protestiaallon, jota tukahdutettiin rajuin ja mielivaltaisin ottein.

Tällä viikolla Valko-Venäjän ilmatilassa tapahtunut lentokonekaappaus ja sitä seurannut journalistin pidätys johtivat MM-kisojen isäntäkaupungissa Riiassa julkiseen kannanottoon, kun Valko-Venäjän nykyinen virallinen lippu vaihdettiin maan opposition käyttämään punavalkoiseen lippuun.

Latvian valtiojohdon siunaamaan poliittiseen kannanottoon on suhtauduttu odotetulla tavalla Valko-Venäjällä ja Venäjällä. Myös Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja René Fasel jyrähti omat lausuntonsa asiasta.

MTV Urheilun tavoittaman IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan asiasta on käyty keskustelua liiton johdossa.

– Puhuin Faselin kanssa aamulla. Ollaan noin yleisellä tasolla keskenämme aika eri mieltä näistä asioista, mutta eihän me sille mitään voida, mitä Riian kaupungissa hotellin edustalla tehdään. Se on heidän asiansa, ja toivottavasti ei nyt eskaloidu tämä skisma Latvian ja Valko-Venäjän välillä. Hehän ovat poistatuttaneet maasta toistensa diplomaatit. Ikäviä juttuja, mutta eihän kukaan voi hyväksyä tätä lentokonekaappaustakaan. Nyt täytyy pyrkiä rauhallisuuteen, eikä meidän pidä osallistua kahden maan poliittiseen riitaan, Kummola kommentoi.

"Menee pikkuisen matalalle tasolle"

Kummola korostaa, ettei Valko-Venäjän opposition käyttämiä lippuja ole missään vaiheessa aiottu ottaa käyttöön jääkiekon MM-kisojen näyttämöllä Riika-areenassa.

– Se on aika luonnollista, että hallissa on sellaiset liput, jotka kansainvälinen jääkiekkoliitto tunnustaa, mutta sitten muualla kaupungissa – se on Riian ja Latvian hallituksen asia.

– Keskusteltiin Faselin kanssa tästä ja muistakin asioista, mutta hän totesi vain, että hän on ilmoittanut oman mielipiteensä tästä lippuasiasta ja uhannut, että kansainvälisen liiton lippu otetaan sieltä alas. Menee pikkuisen matalalle tasolle koko tämä keskustelu, Kummola näkee.

Faselin pyynnön mukaisesti IIHF:n lippu laskettiin Riian keskustassa muiden lippujen viereltä, jotta liitto sai pesäeroa paikallisen hallinnon tekemään poliittiseen kannanottoon.

Kummola on IIHF:n kabineteissa yksi näkyvimpiä voimahahmoja, ja on paljolti hänen vaikutusvaltansa ansiota, että Valko-Venäjältä riisuttiin kisaisännyys aiemmin tänä vuonna.

Puheenjohtaja Fasel on puolestaan edustanut toista laitaa ajattelussaan ja puolusti Minskiä kabineteissa viimeiseen asti. Hänen välejään Lukashenkaan ja Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin on kuvailtu lämpimiksi.

Tulivatko näkemyseronne jälleen esille aamun keskustelussa?

– Kyllä, ainakin tässä lentokonekaappauksessa ynnä muussa, mutta ei me tästä lippuasiasta sen pidempää puhuttu, Kummola kertoi.

– Tunnetusti Fasel on hyvin venäläis- ja valkovenäläismielinen, jonka hän myös itse hyvin usein tuo esiin.

Kummola ei muista oman uransa varrelta vastaavanlaista tilannetta jääkiekon MM-kisoissa, jossa turnaus olisi pelattu poliittisesti näin jännitteisessä ilmapiirissä.

– Toivottavasti kisat saadaan pelattua normaalisti. Näin paljon yllätystuloksia ei ole tullut varmaan koskaan.

Katso video: Jääkiekon MM-kisoissa lippukohu – Valko-Venäjän vanhat kansallisliput esillä Riian keskustassa

Jääkiekon MM-kisoissa lippukohu – Valko-Venäjän vanhat kansallisliput esillä Riian keskustassa 0:42

Valko-Venäjän jääkiekkoliiton johto on ilmaissut, että se on valmis harkitsemaan maajoukkueensa vetämistä pois MM-kisoista vastalauseena Latvian toiminnalle.

– Se on heidän asiansa, mutta kaikkein vähiten se hyödyttää heidän jääkiekkoaan, Kummola kommentoi.

Kummola itse on matkustamassa MM-kisapaikkakunnalle Riikaan sunnuntaina. Sitä ennen turnaus saatetaan avata elävälle yleisölle.

– Tässä odotellaan torstaille päätöksiä, jos saataisiin jo perjantaista eteenpäin ottaa yleisöä sisään ainakin jonkun verran. Odotetaan sitä positiivisin mielin, Kummola päättää.

Lue myös:

    Uusimmat