Valko-Venäjälle pakotetun lentokoneen matkustajat: Kiinniotettu oppositioaktivisti panikoi reittimuutoksen vuoksi

Useat länsimaat ovat tuominneet Valko-Venäjän toimet. Liettuan pääministeri arvioi Lukashenkan hallinnon toiminnan olevan valtioterrorismia.

Valko-Venäjälle sunnuntaina hätälaskeutumaan pakotetun Ryanairin lennon matkustajat kertovat oppositioaktivisti Roman Protasevitshin panikoineen tajuttuaan, että konetta oltiin kääntämässä. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Maanpaossa elänyt Protasevitsh otettiin kiinni sunnuntaina Minskin lentokentällä. Kreikasta Liettuaan matkalla olleen lennon hätälaskua on perusteltu pommiuhalla, mutta koneesta ei löytynyt pommia. Valko-Venäjän opposition mukaan hätälaskun tarkoitus oli Protasevitshin pidätys.

Samassa lentokoneessa Protasevitshin kanssa olleen liettualaismatkustajan mukaan aktivisti oli alkanut panikoida ja kertoi hätälaskun tapahtuvan hänen vuokseen.

– Hän vain kääntyi ihmisten puoleen ja sanoi, että häntä odottaa kuolemantuomio, Monika Simkiene kertoi AFP:lle koneen laskeuduttua vihdoin lopulliseen määränpäähänsä Vilnaan.

Simkiene ja muut AFP:lle puhuneet matkustajat kertoivat Protasevitshin kuitenkin rauhoittuneen alun hermostuneisuuden jälkeen.

Useat matkustajat muistavat nähneensä 26-vuotiaan Protasevitshin käyneen laukkujaan lävitse ja antaneen joitakin esineitä tyttöystävälleen sen jälkeen, kun oli käynyt selväksi, että kone laskeutuu Valko-Venäjälle.

Edvinas Dimsan mukaan Protasevitsh "ei huutanut, mutta oli selvää, että hän oli erittäin peloissaan".

– Näytti siltä kuin hän olisi ollut valmis hyppäämään ikkunasta, jos se olisi ollut auki, Dimsa sanoi.

"Ryanair, missä on Roman?!"

Vilnan lentokentälle oli saapunut konetta vastaan kymmeniä Valko-Venäjän opposition tukijoita sekä Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte.

Osa opposition tukijoukoista oli verhoutuneena opposition käyttämiin lippuihin ja toisilla oli kädessään kylttejä, joista yhdessä luki "Ryanair, missä on Roman?!"

Simonyte kuvaili Valko-Venäjän toimintaa Twitterissä valtioterrorismiksi.

– Tänään tapahtunut ei ole hyökkäys vain Liettuaa vastaan. Tämä on EU:n ja muiden maiden kansalaisten turvallisuutta vastaan kohdistettu valtioterroristinen toimi, Simonyte kirjoitti.

Monet länsimaat tuomitsivat Valko-Venäjän toiminnan heti uutisen tultua julki. Suomessa presidentin kanslian Twitterissä julkaiseman lausunnon mukaan Suomi vaatii täyttä selvitystä Valko-Venäjän viranomaisilta sekä perusteellista kansainvälistä tutkintaa ja voimakasta reaktiota EU:lta.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kutsui kiinniottoa "erittäin järkyttäväksi". Tuppurainen jakoi Twitter-tilillään BBC:n uutisen aiheesta ja kirjoitti englanniksi, että tapaus on välittömästi tutkittava perusteellisesti.

Myös esimerkiksi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi sanoen, ettei pakotettua hätälaskua voida hyväksyä ja että kaikista kansainvälisen ilmaliikenteen sääntöjen rikkomisesta on tultava seurauksia.

EU-maiden johtajat aloittavat tänään Brysselissä ylimääräisen huippukokouksen, jossa on tarkoitus pohtia myös mahdollisia pakotteita ja muita seurauksia Valko-Venäjän sunnuntaisille toimille.

Lukashenka antoi käskyn hätälaskeutumisesta

Suomen aikaa maanantaina alkuyöstä myös Yhdysvallat liittyi Valko-Venäjän toimet tuomitsevien joukkoon ja vaati Protasevitshin välitöntä vapauttamista. Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitsevan Aljaksandr Lukashenkan hallinnon toiminta vaaransi yli 120 matkustajan hengen.

Ulkoministerin mukaan alustavat raportit antavat ymmärtää, että Valko-Venäjän turvallisuuspalvelulla olisi ollut osansa tapahtumissa ja Ryanairin koneen saattamiseen olisi käytetty asevoimien lentokonetta. Hänen mukaansa tiedot ovat huolestuttavia ja vaativat "täyden tutkinnan".

AFP:n mukaan Lukashenkan oma lehdistöpalvelu kertoi Telegram-kanavallaan, että Lukashenka oli antanut käskyn kääntää Ryanairin koneen kurssi. Lisäksi Lukashenka oli määrännyt MiG-29-taisteluhävittäjän saattamaan konetta.

Valko-Venäjän opposition Nexta-kanava jakoi Twitter-tilillään toimittajansa tviittejä, joiden mukaan "epäilyttävän näköiset" henkilöt olivat ottaneet Protasevitshista kuvia jo lähtöportilla.

Kun kone oli saapunut Valko-Venäjän ilmatilaan, Valko-Venäjän turvallisuuspoliisin edustajat olivat Nextan mukaan haastaneet riitaa Ryanairin lentohenkilökunnan kanssa ja väittäneet, että kyydissä on pommi, minkä vuoksi koneen olisi pakko laskeutua.

Protasevitsh lisättiin Valko-Venäjällä terroristilistalle

Nexta-kanava auttoi järjestämään mielenosoituksia viime vuonna presidentinvaalien jälkeen. Mielenosoittajat vaativat vaalivoittajaksi vilpillisesti julistautuneen Lukashenkan eroa. New York Timesin mukaan Protasevitsh on yksi Nextan perustajista ja kanavan entinen toimittaja.

Lukashenkan hallinto on rajoittanut kovalla kädellä sitä vastustavien medioiden toimintaa maassa. Lisäksi kaikki Lukashenkan vastaehdokkaina presidentinvaaleissa olleet tai sellaiseksi pyrkineet ovat joko vankilassa tai maanpaossa.

AFP kertoi, että Protasevitsh ja 22-vuotias Nextan perustaja Stepan Putilo lisättiin Valko-Venäjällä listalle ihmisistä, jotka ovat mukana "terroristisessa toiminnassa". Perusteena olivat aiemmin esitetyt syytteet levottomuuksien aiheuttamisesta, mitkä voivat Valko-Venäjällä tuoda enimmillään 15 vuoden vankeusrangaistuksen.

Itsekin maanpaossa elävä valkovenäläinen oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja julkaisi useita tviittejä vaatien tutkintaa tilanteesta, pakotteita Valko-Venäjää vastaan ja Protasevitshin välitöntä vapauttamista. Tsihanouskaja arvioi tviitissään, että Protasevitsh saattaa saada Valko-Venäjällä kuolemantuomion.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 24.5.2021 klo 6.48.

Lue myös:

    Uusimmat