Nuuska ei ole hyvä tupakankorvike – lääkäri kertoo syyn

Nuuskan käyttöön sisältyy useita terveysriskejä, sillä se sisältää runsaasti myrkyllisiä kemikaaleja sekä syöpävaarallisia aineita.

Nuuska ei ole mikään hyvä vaihtoehto tupakalle, sanoo tupakoinnin asiantuntijalääkäri Kristiina Patja.

– Jos katsoo riippuvuuden näkökulmasta, niin nuuskassa on paljon suuremmat nikotiinipitoisuudet kuin tupakassa. Jos riippuvuudesta haluaa eroon, nuuskan kanssa se voi olla vielä vaikeampaa.

Nuuskan käyttöä perustellaan usein sillä, että se ei vahingoita keuhkoja samalla tavalla kuin tupakka. Nuuskalla on kuitenkin useita muita haittavaikutuksia, yleisimpinä suun limakalvovauriot.

Nuuskassa on myös useita karsinogeeneja, ja se lisää riskiä sairastua suusyöpään. Nuuskaaminen on haitallista myös sydämelle ja verenkiertoelimistölle ja se lisää insuliiniresistenssiä.

– Syöpäriskin tai sydäntautiriskin näkökulmasta nuuska on vähemmän haitallinen kuin tupakka, mutta se on edelleen haitallinen ja terveydelle vaarallinen tuote, Patja sanoo.

Suomalaisten suosimassa ruotsalaisessa nuuskassa on peräti 2 500 kemiallista yhdistettä. Nuuska sisältää myös raskasmetalleja ja jäänteitä tuholais- ja kasvimyrkyistä.

Nuuskan suuren nikotiinipitoisuuden vuoksi siihen jää hyvin helposti koukkuun.

Nuuska on huono tupakan korvike myös siksi, että harva tyytyy käyttämään pelkästään nuuskaa. Nuuskaamiseen liittyy usein myös satunnaista tupakointia.

– Jos on vaihtoehtona nikotiini ilman kemikaalikimaraa ja aidosti yrittää lopettaa tupakointia, miksi ei sitten käyttäisi korvaushoitoa, Patja kysyy.

Antero Heloma THL:n Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksiköstä kertoi 1.3.2016 Studio55.fi-lähetyksessä, mitä tupakkalain uudistus tuo tullessaan.

25:13

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja