Mainos

Nuorten suomi-turistien identiteetit haluttuja – varkauksista ei kehdata puhua ääneen

Identiteettivarkaus yleistyy kaikista varkauksista tällä hetkellä nopeiten.

Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn teettämän tutkimuksen mukaan 18–29-vuotiaista suomalaisista joka toinen uskoo identiteettivarkauden tapahtuvan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Tämä oletus johtuu siitä, ettei identiteettivarkauksista puhuta paljoa.

– Suomalaisten henkilötiedot ovat rikollisille erittäin arvokkaita ja tietoja kaupataan myös eteenpäin. Jo pelkästään viime vuoden aikana 40 000 suomalaista joutui identiteettivarkauden uhriksi. Se on hälyttävä lukema, pohtii mySafetyn vakuutusasiamies ja kehityspäällikkö Tommi Heimonen.

– Kun tietoja käytetään väärin, ei niistä yleensä halua puhua julkisesti.

18–29-vuotiaiden tuttavapiirissä identiteettivarkauksia tapahtuu keskimääräistä enemmän. Nuoret aikuiset joutuvat myös vanhempia useammin varkauden uhriksi.

– Nuoret ovat aktiivisempia ja liikkuvat paljon eri tapahtumissa. Tietojen jakamista esimerkiksi netissä ei kyseenalaisteta tarpeeksi ja henkilöpapereita saatetaan lainata eteenpäin. Vanhemmat ikäluokat käyttävät erilaisia suojaamiskeinoja ja ovat varovaisempia, sanoo Heimonen.

Nuoret ovat myös aktiivisempia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.  Henkilötietoja saattaa löytyä eri yhteisöpalveluista, joista rikollisen on helppo napata tarvittavat tiedot.

– Muistan jopa tapauksen, jossa julkisessa päivityksessä Facebookissa oli henkilön passi, eikä mitään tietoja ollut peitetty. Tervettä järkeä saa myös käyttää ikään katsomatta, Heimonen kertoo.

Helsingin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Erno Koivumäki neuvoo aina kääntymään poliisin puoleen, kun reissussa esimerkiksi lompakko varastetaan.

– Jos passi, ajokortti tai koko kaunis vyölaukku on hävinnyt, kannattaa mennä heti tekemään ilmoitus paikalliselle poliisille. Sieltä saa mukaan asiakirjan, jossa näkyy että olet tehnyt rikosilmoituksen. Suomeen palatessa voit jatkaa asian selvittämistä, jos esimerkiksi perättömiä laskuja ilmaantuu, Koivumäki sanoo.

Mikäli varkaus jää huomaamatta ulkomaan matkan aikana, Suomen poliisi ottaa vastaan myös ulkomailla tapahtuneista rikoksista rikosilmoituksia.

– Poliisi pyrkii selvittämään rikosta ulkomaan paikallisen poliisin kanssa, jos se on mahdollista.

Näin vältät yleiset virheet lomamatkalla:

 • Matkan yksityistiedot ja kesto on luettavissa esimerkiksi suoraan sosiaalisen median kanavistasi. Älä ilmoita matkasi tarkkoja yksityiskohtia kaikille. Lomamatkalle lähdettäessä ei kannata ilmoittaa liian tarkkaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Silloin tarjoaa varkaille suoraan tiedon, milloin koti on tyhjillään.
 • Passi lojuu hotellihuoneen pöydällä tai kulkee takataskussa. Pidä passi ja tärkeät asiakirjat hyvässä tallessa matkan aikana, esimerkiksi hotellihuoneesi tallelokerossa. On erittäin tärkeää ilmoittaa heti poliisille, jos passi katoaa.
 • Lompakossa ovat kaikki kortit mukana myös lomamatkalla. Lompakkoon ei kannata ottaa mukaan esimerkiksi kanta-asiakaskortteja, kirjastokortteja tai muita henkilötietoja sisältäviä kortteja, joita matkalla ei tarvitse. Ota mukaan vain välttämättömät kortit.
 • Maksat luottokortilla myös epämääräisissä pikkuputiikeissa. Pidä huolta, ettei kauppias vie maksukorttiasi takahuoneeseen kopioitavaksi vaan rahastaminen tapahtuu silmien edessä. Yleensä pienet kioskit ja rihkamakaupat harrastavat kopiointia.
 • Maksat kaiken maksukorteilla. Tee pienet ostokset käteisellä, maksa esimerkiksi virvoitusjuomat rannalla käteisellä. Isommat ostokset on yleensä turvallista tehdä maksukortilla.
 • Matkapuhelimen pitäminen ravintolan pöydällä ilman näyttölukkoa. Aktivoi matkapuhelimesi näyttölukko. Pidä hyvää huolta puhelimestasi, älä pidä sitä turhaa näkyvillä matkan aikana. Älypuhelimet sisältävät paljon tietoja, joita voi käyttää väärin.


Lähde: mySafety

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.