Nuorisotoimi: Katujengiläisiä rangaistava, mutta myös autettava

Kun nuorelta puuttuu elämästä suunta, opiskelu- tai työpaikka eikä lähipiiriltä saa tukea, voi ajautua katuväkivallan tapaisiin tekoihin. Näin nuorisojoukon mielivaltaisia väkivallantekoja arvioi Helsingin nuorisotoimen johtaja Tommi Laitio.

– Nuorisotoimen näkökulmasta heiltä on kadonnut moraalikäsitys siitä, mikä on hyväksyttävää. Kun elämä reistailee ja tulevaisuuden suunta puuttuu eikä ole järkevää tekemistä, keksii ei-järkevää tekemistä, Laitio kommentoi MTV Uutislivessä.

Laitio korostaa, että nuorisojoukon silmitön väkivalta on lähtökohtaisesti tuomittavaa ja uusimman ilmiön sekä rikoskierteen kitkeminen on poliisin ja sosiaalitoimen vastuulla. Jotta ongelmaan voidaan kuitenkin pureutua syvemmälle, täytyy nuoria rankaisemisen lisäksi myös auttaa pääsemään takaisin jaloilleen.

– En sanoisi että tämä on vain vanhempien vaan ylipäänsä aikuisten vika. Jokin on mennyt pieleen siinä, kun nuori on pudonnut systeemin ulkopuolelle. Kun kukaan ei välitä, mitä tekee, on helppo tehdä asioita, jotka ovat rikollisia, Laitio jatkaa.

– Kenenkään etu ei ole, että näihin rikoksiin syyllistyneiden nuorten tai porukassa mukana olleiden elämä menee kokonaan lopullisesti pilalle, vaan tavoitteena on näiden nuorten auttaminen oikealle polulle, ja siinä tietysti vanhemmilla on iso rooli.

Laition mukaan on tärkeää, että asuinkunta tarjoaa teini-ikäisille mahdollisimman paljon maksuttomia virikkeitä. Kansainvälisen mallin mukaan sillanaluset ja lähiöiden nurkat on otettu urheilukäyttöön useilla alueilla Helsingissä.

– Erilaisissa tutkimuksissa näkyy, että 14-15-vuotiaat putoaa harrastuksista pois, koska he haluavat päättää omasta ajankäytöstä. Miten kaupunki on yrittänyt tähän vastata, on että tarjoamme koris- ja futiskenttiä, että voi liikkua kaverin kanssa eikä siihen aina tarvita rahaa tai että kuulut johonkin seuraan, Laitio kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja