Nuoren miehen huolimattomuus kostautui silmän sokeutumisena: ”Optikkonikaan ei ikinä maininnut riskeistä”

Näkemisen aamu: Likinäköisyys lisääntyy 10:18
Likinäköisyys lisääntyy, mikä avuksi?

Nick, 29, sai harvinaisen silmäinfektion käytettyään piilolinssejä suihkussa. Sairauden vuoksi sokeutunut mies kamppailee edelleen mielenterveytensä kanssa. 

Turhamaisuus kostaantui 

Myös Nick Humphreys oppi kantapään kautta, miksi piilolinssien käyttäminen vaatii huolellisuutta.

Kuten moni muukin piilolinssien käyttäjä, Nick ei halunnut käyttää silmälaseja, sillä koki niiden olevan esteettinen haitta.

Pinnallisten syiden lisäksi piilolinssit olivat käytännöllisempi ratkaisu jalkapalloharrastuksenkin vuoksi.

Eräänä tammikuisena aamuna Nick huomasi, ettei kaikki ole hyvin: hänen näkönsä oli sumentunut. Hän ei kuitenkaan osannut vielä huolestua, sillä oletti naarmuttaneen silmäänsä piilolinssin laiton yhteydessä.

Silmässä muhi harvinainen infektio

Kun oireet eivät hävinneet viikossa, Nick meni optikon vastaanotolle, josta hänet ohjattiin tarkempiin tutkimuksiin.

Selvisi, että oikean silmänsä sarveiskalvoon oli pesinyt harvinainen silmäsairaus, Acanthamoeba-keratiitti.

– Lääkäri sanoi, että silmän poistaminen on yksi mahdollisuus. Silloin tajusin, että tilanne oli vakava, Nick muistelee.

Mikä on Acanthamoeba-keratiitti?

Kyseessä on harvinainen silmäsairaus, jonka tavallisimpiin oireisiin lukeutuvat voimakas kipu, sumentunut näkö, valonarkuus sekä silmän lisääntynyt vuotaminen, punoitus ja ärtyneisyys.

Sairauden aiheuttaa akantameba, joka on maaperissä ja luonnonvesissä elävä alkueläin. Akantamebat aiheuttavat tulehduksia ja vaikeahoitoista keratiittia.

Nopea diagnoosi ja hoidon aloittaminen parantavat paranemisennustetta. Pahimmillaan sairaus aiheuttaa näön menetyksen.

Piilolinssien käyttäminen on sairauden tärkein riskitekijä.

Lähde: Duodecim 

Infektio oli peräisin suihkuvedestä

Kun silmän oireille löydettiin syy, selvisi myös, että infektio oli peräisin suihkuvedestä, jota Nick ei ollut osannut koskaan varoa edes ajatuksen tasolla.

– En ajatellut silloin mitään. Minua ei koskaan kielletty käymästä suihkussa piilolinssien kanssa, eikä pakkauksessa ollut mitään varoituksia. Optikkonikaan ei ikinä maininnut riskeistä, mies valittelee.

Silmä sokeutui

Aluksi Nick joutui käyttämään desinfioivia silmätippoja kolmen viikon ajan. Aluksi tipat auttoivat, mutta parin kuukauden kuluttua oirehtinut silmä sokeutui kokonaan.

Lääkärit määräsivät Nickille aiempaa vahvempia silmätippoja, joita Nickin täytyi lisätä tunnin välein, minkä vuoksi Nick ei nukkunut kuukausiin.  

Nickin oikean silmän sarveiskalvoa on operoitu kirurgisesti kahteen kertaan: ensin heinäkuussa ja sittemmin joulukuussa 2018.

Oikea silmä on edelleen sokea, mutta miehen onneksi tulehdus saatiin toimenpiteiden ansiosta taltutettua.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Näön menettäminen sai mielenterveyden järkkymään

Aktiivisena ja liikkuvaisena ihmisenä näön menettäminen tuntui mieheltä raskauttavalta. Nick oli työkyvytön, sokea ja masentunut.

– Kävin kuntosalilla joka toinen päivä ja pelasin jalkapalloa kolmesti viikossa. Kun jouduin olla kodin omana kuusi kuukautta, menetin elämäniloni, Nick kertaa sairauden tuomaa taakkaa.

Jos hän vain voisi, hän tekisi kaiken toisin, sillä mies ei ole vieläkään henkisesti terve. 

– Jos olisin tiennyt, kuinka vaarallista piilolinssien käyttäminen suihkussa on, en olisi koskaan laittanut niitä päähäni, mies jälkiviisastelee.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: Metro, Twitter

Lue myös:

    Uusimmat