Luuli epämukavuutta vanhuuden vaivaksi – naisen silmästä löytyi 27 piilolinssiä

Nainen oli täysin tietämätön silmäänsä kadonneista piilolinsseistä, kunnes silmälääkäri paljasti erikoisen löydöksen.

Tapauksesta hämmentynyt silmälääkäriharjoittelija Rupal Morjaria löysi aluksi seitsemäntoista piilolinssiä harmaakaihileikkaukseen tulleen potilaan toisesta silmästä, mutta vielä enemmän hän hämmentyi löydettyään niitä toisella tutkimuskerralla kymmenen lisää.

Tutkimusryhmästä, johon kuului myös todella pitkän uran tehneitä silmälääkäreitä, kukaan ei ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa.

–  Se oli kuin iso massa. Kaikki 17 piilolinssiä olivat juuttuneet yhteen. Olimme todella yllättyneitä siitä, että potilas ei ollut huomannut asiaa, sillä ne aiheuttivat melko paljon ärsytystä, Morjaria selittää brittiläiselle Optometry Today -lehdelle.

Kaihileikkausta jouduttiin lykkäämään lääkäreiden todettua, että piilolinssit olivat lisänneet huomattavasti vakavan silmätulehduksen riskiä. Leikkaus olisi voinut saada bakteerit leviämään ympäri potilaan sidekalvoa.  

Säännöllinen tarkastuskäynti tärkeässä roolissa

Potilas oli käyttänyt piilolinssejä viimeisen 35 vuoden ajan, mutta jättänyt säännölliset optikkokäynnit välistä. Hän ei ollut havainnut silmissään mitään oireita, minkä vuoksi hän olisi katsonut optikkokäynnit tarpeellisiksi.

– Hän oli järkyttynyt. Kun näin häntä kaksi viikkoa linssien poistamisen jälkeen, hän kertoi silmiensä tuntuvan paljon mukavammilta. Hän ajatteli epämukavuuden olleen vain osa vanhuutta ja silmien kuivumista, lääkäri kertoo.

Morjarian mukaan netistä tilaamisen helppous on saanut aikaan sen, että säännöllisistä tarkistuskäynneistä lipsutaan yhä useammin. Hän kertookin nähneensä työssään ihmisiä, joille piilolinssit ovat aiheuttaneet niin vakavia silmätulehduksia, että he ovat olleet lähellä menettää näkönsä.

Lähde: Mirror

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja