Kylmäävät tilastot julki: Masennus pakottaa tuhansia suomalaisia työkyvyttömyyseläkkeelle – jopa kaksi kolmasosaa naisia

6:06

Naiset jäävät miehiä useammin työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Heistä jopa yli viidennes sairastaa masennusta.

Eläketurvakeskuksen (ETK) uusimmista työkyvyttömyyseläkkeiden tilastoista selviää, että varsinkin yli 45-vuotiaiden naisten työkykyyn vaikuttavat mielenterveysongelmat ovat kasvussa.

Masennus on suurin yksittäinen työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy. Masennuksen vuoksi jäi työkyvyttömyyseläkkeelle 3500 henkilöä, ja jopa kaksi kolmasosaa heistä oli naisia. Näistä naisista kaksi viidestä oli yli 45-vuotiaita. 

– Masennuksen perusteella työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä laski vuosina 2007–2015, mutta on nyt kolmena viime vuotena noussut erityisesti naisilla, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino ETK:n tiedotteessa. 

Paluu työelämään harvinaisempaa 

Paluu työelämään on muihin verrattuna harvinaisempaa. Mielenterveyden sairauksien hoito kestää pitkään, ja myös työttömyys voi itsessään aiheuttaa jollekin masennuksen oireita. 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan nämä uudet tilastot sopivat yhteen tutkimusten kanssa, jotka osoittavat masennuksen yleistyneen Suomessa yli 30-vuotiailla.  Masennus on myös tilastollisesti naisilla miehiä yleisempää.

– Täytyy muistaa, että masennusta sairastavalla voi olla monta sairautta samaan aikaan. Ne pitäisi kaikki hoitaa, etteivät ne pääsisi pitkittymään ja ettei ihminen joutuisi jäämään pois työelämästä, Partonen sanoo.

Mielenterveyssyistä jäädään usein eläkkeelle keskimäärin nuorempana, kuin fyysisistä sairauksista johtuvista syistä. ETK:n tilastoissa masennuksen takia työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneissä kuitenkin kaksi viidestä oli yli 45-vuotias. 

Partosen mukaan kyse voi olla myös asenteiden muutoksesta. Mielenterveysongelmista puhutaan enemmän, ja sekä potilaiden että työterveyslääkärien suhtautuminen muuttuu. 

– Nähdäänkö nykyään masennus yhdenvertaisena työkyvyttömyyden syynä fyysisten sairauksien rinnalla? Partonen pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja