Naisen silmä punoitti – syy ei ollutkaan se, mitä lääkärit aluksi luulivat: "Monet luulevat sen johtuvan allergiasta"

10:18
Likinäköisyys lisääntyy, mikä avuksi? Aiheesta Kirsi Alm-Siiran kanssa keskustelin Instrumentariumin optikko Arto Karhunen.

Piilolinssien käyttöön kannattaa suhtautua vaadittavalla vakavuudella. Välinpitämättömyys saattaa kostaantua, ja lopputuloksena voi olla sokeutuminen, TODAY varoittaa. 

Eräänä tuiki tavallisena päivänä Taylor Bisciotti, 27, tunsi silmässään viiltävän kivun: ikään kuin silmämunaa olisi pistelty tuhansilla neuloilla.

Taylorin silmät olivat kipuilleet useita kertoja aiemminkin, mutta häntä tutkineet lääkärit eivät olleet koskaan löytäneet mitään hälyttävää.

Nainen olikin vain tyytynyt siihen, että hänen silmiensä punoitus oli hänelle esteettinen ominaisuus. Tällä kertaa niin punoitus kuin kipukin tuntuivat erilaisilta.

– En ole koskaan kokenut niin sietämätöntä kipua. Tiesin jonkin olevan hullusti, reportteri muistelee.

 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Piilolinssit aiheuttivat silmään vahinkoa

Kun Taylor meni silmälääkärin vastaanotolle syksyllä 2017, hänen silmästään tehtiin löydös, joka laittoi hetkellisesti nuoren naisen elämän sekaisin.

Silmän sarveiskalvojen tutkimiseen erikoistunut lääkäri Batool Jafri löysi naisen vasemman silmän sarveiskalvosta lukuisia haavaumia, jotka aiheuttivat naiselle kestämätöntä kipua.

Taylorin silmät olivat oireilleet lähes samalla tavalla jo yliopistovuosista lähtien. Muutaman kuukauden välein hänen silmänsä punoittivat ja niissä ilmeni ärsytystä ja turvotusta. Nainen yritti vaistomaisesti lievittää silmissä ollutta ikävää tunnetta hieromalla silmäluomeaan, mikä lopulta vain pahensi oireita.

Jafri kertoo törmäävänsä valitettavan usein potilaisiin, jotka eivät huolla piilolinssejään tai käsittele niitä oikeaoppisesti. Myös Taylorin silmäongelmien uskotaan johtuvan piilolinsseistä – ja etenkin niiden holtittomasta käytöstä.

– Saatoin nukkua satunnaisia kertoja piilolinssit päässäni, enkä aina puhdistanut niitä niin hyvin kuin minun olisi pitänyt, Taylor tunnustaa.

Haavaumat aiheuttavat pahimmillaan sokeutumisen

Taylor ei ollut aiemmin saanut diagnoosia kenties siksi, että sarveiskalvon haavauman oireet ovat hyvin samankaltaisia kuin esimerkiksi tavallisen silmätulehduksen oireet.

– Monet luulevat punoituksen johtuvan allergiasta. Jos käytät piilolinssejä ja silmäsi punoittavat, kannattaa olla yhteydessä silmälääkäriin, Jafri ohjeistaa.

Sarveiskalvon haavaumien oireet:

Sarveiskalvon haavaumien oireisiin on vaikeaa reagoida, sillä ne vastaavat useissa tapauksissa tavallisen silmätulehduksen tai allergisen reaktion oireita.

 • Silmän arkuus ja voimakas kipu
 • Jatkuva tunne siitä, että silmässä on jotain sinne kuulumatonta
 • Punoitus
 • Silmän holtiton vuotaminen
 • Märkiminen tai muu nesteen purkaus
 • Näön heikentyminen tai hämärtyminen
 • Silmäluomien turvotus
 • Sarveiskalvossa oleva, huomaamaton valkoinen tao harmaa piste

Jos käytät piilolinssejä ja havaitset jonkun näistä oireista, piilolinssien käyttö tulee lopettaa pikimmiten.

Hoitamattomat haavaumat voivat arpeutua, mikä heikentää tai sumentaa näköä. Pahimmassa tapauksessa haavaumien arpeutuminen voi aiheuttaa sokeutumisen.

Haavaumia voi välttää ensisijaisesti pitämällä huolta silmien terveydestä ja käsittelemällä piilolinssejä ohjeiden mukaan.

Piilolinssejä ei saisi missään nimessä pitää silmässä kauemmin kuin ohjeissa sanotaan.

– Kun pidät piilolinssiä silmässäsi kauemmin kuin valmistaja suosittelee, silmään on suurempi riski päästä pesiytymään bakteereja, Jafri varoittelee.

Jos nukkuu kertakäyttöiset piilolinssit päässä, infektioriski on jopa kymmenkertainen. Piilolinssien kanssa nukkuminen on aina riski – olivatpa ne sitten kuukausi- tai kertakäyttölinssit.

Reportterina työskentelevä Taylor ei voi enää käyttää piilolinssejä vasemmassa silmässään sarveiskalvon arpeutumisen vuoksi.

Koska nainen ei halua käyttää silmälaseja, hänen näkönsä on periaatteessa oikean silmän varassa, sillä vasemman silmän näkö on sameutunut.

– Olin aiemmin välinpitämätön piilolinssien käyttämisen suhteen. Asiat, joilla silmäongelmia voi välttää, ovat todella yksinkertaisia, Taylor kannustaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja