Tori sai harvinaisen infektion piilolinsseistä, saattaa menettää näkönsä – lääkärit varoittavat riskiä lisäävistä virheistä

7:06

Yhdysvaltalaisnainen kamppailee vakavan silmätulehduksen kanssa ja varoittaa myös muita piilolinssejä käyttäviä niihin liittyvästä vaarasta, kertovat FoxNews ja 6abc-sivusto.

Miten suojautua silmätulehdustartunnoilta? Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Tori Gasho, 22, oli kesän alussa valmistunut collegesta ja aloittamassa uraansa, kun hän alkoi huomata ongelmia oikeassa silmässään.

Nyt kuukausien saatossa naisen tila on pahentunut entisestään, ja Torin näkökyky oikeassa silmässä on jo erittäin sumea eikä hän pysty avaamaan silmää valonarkuuden ja kivun takia.

– [Se on] tavallaan kuin pistävä tunne, tavallaan kuin silmässäni olisi jotakin, Tori kuvailee 6abc-sivustolle.

Lääkärin tutkimuksissa selvisi, että Torilla oli akantamebakeratiitti eli AK, jonka hän oli saanut todennäköisesti piilolinssiensä takia.

Silmäinfektio syntyy, kun akantameba-alkueläin kulkeutuu silmään. Akantamebat elävät Duodecim-lehden mukaan maaperässä ja vedessä.

Muista hyvä hygienia!

Akantamebakeratiitin tärkein riskitekijä on piilolinssien käyttö, mutta erityisesti huono piilolinssihygienia voi lisätä infektioriskiä. Pahimmillaan akantamebakeratiitti voi johtaa näön menettämiseen.

Tori ei vielä tiedä, kuinka hänen näkökyvylleen käy, sillä edessä ovat kuukausia kestävät, vaativat hoidot. Nainen itse vain toivoo, että saisi edes silmänsä auki ja voisi nähdä hiukan.

Yhdysvaltalaismedioiden haastattelemat lääkärit suosittelevatkin piilolinssien kunnollista puhdistamista ja nimenomaan siihen tarkoitetuilla aineilla mahdollisen infektion välttämiseksi.

Piilolinssit silmissä ei myöskään pitäisi heidän mukaansa koskaan mennä nukkumaan, uimaan tai suihkuun.

Hygienian kanssa on syytä olla tarkkana, vaikka akantamebakeratiitti onkin todella harvinainen. Suomessa on Duodecim-lehden mukaan diagnosoitu ainakin neljä tapausta. Euroopan eri maissa on arveltu tapauksia olevan 0,05–1,49 tapausta 10 000 kohti.

Lähteet: FoxNews6abcDuodecim

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja