Nokian perustaja rakensi yli 100 vuotta sitten Helsinkiin uniikin huvilan, jolle on etsitty omistajaa vuosia – hinnasta pudonnut jo kaksi miljoonaa: "Toista vastaavaa ei ole olemassa"

Nokian perustajan Helsingin Tammisalon huvilaa myydään kahdella miljoonalla eurolla 1:09
Katso video: Tältä näyttää Nokian perustajan rakennuttama Villa Edeshem

Nokian perustajan vuonna 1898 rakennuttama Villa Ideshem on myynnissä Helsingin Tammisalossa.

Vuonna 1838 syntynyt Knut Fredrik Idestam laittoi aikoinaan aluilleen kotimaisen menestysyrityksen, jonka meistä jokainen tuntee nykyisin.

Idestam perusti vuonna 1865 matkapuhelimistaan tunnetun Nokian, joka aloitti toimintansa alunperin puuhiomona. Yritys teki alkuaikoina menestyksekkäästi puusta paperia ja se myös vaurastutti idean isän, Idestamin.

Vuosien saatossa yritystoiminta jatkui nousujohteisena ja Idestam rikastui. Samaan aikaan erakkoluonteinen mies kuitenkin alkoi kaivata yhä enemmän maaseudulle asumaan.

Ideshem ei ollut kotonaan kaupungin vilinässä, vaan halusi asua kauempana keskustasta, lähellä luontoa. 

1800-luvun lopulla Idestam päätti rakennuttaa luottoarkkitehtinsa, Theodor Höijerin (suunnitellut muun muassa Ateneumin ja Hotelli Kämpin) kanssa kodin pääkaupunkiseudulla sijaitsevalla saarelle Tammisaloon. Näin syntyi hirsirunkoinen merenrantahuvila Villa Edeshem.

Idestam kuitenkin myi puuvillansa jo reilun seitsemän vuoden jälkeen. Lukuisten omistajavaihdosten jälkeen villa päätyi vuonna 1923 nykyisen suvulle, jonka omistuksessa se on ollut kohta liki sata vuotta.

Pihassa aikoinaan muotopuutarha palmukasveineen

Edeshemissä asui pitkään mainostoimisto- ja markkinointialan edelläkävijänä tunnettu kamarineuvos Matti Viherjuuri. Hänen kauttaan Ideshemillä oli myös rooli tietynlaisena luovan alan kohtaamispaikkana.

Pihaa koristi aikoinaan puutarha palmukasveineen, joilla haluttiin tehdä vaikutus villassa vieraileviin liikemiehiin ja taiteilijoihin.

"Tavoittelemme kahden tyyppisiä ostajia"

Nyt tälle historiallisesti merkittävälle kiinteistölle haetaan uutta omistajaa. Huvilan hintalappu oli vielä muutama vuosi sitten lähes neljä miljoonaa euroa. Kauppoja ei kuitenkaan koskaan syntynyt ja nyt rakennuksesta pyydetään kaksi miljoonaa euroa.

Meren rannalla sijaitseva huvilassa on kaksi asuinkerrosta, kellari ja ullakko. Talon kruunaa monikerroksinen torni, johon pääsee kiipeämään puisia kierreportaita pitkin.

Huvilan myynnistä vastaava Remaxin toimitusjohtaja Juha-Matti Martikainen myöntää, että näin arvokkaassa ja erikoisessa kohteessa on omat haasteensa, mutta samaan aikaan myös runsaasti mahdollisuuksia.

– Tavoittelemme lähinnä kahdentyyppisiä ostajia. Sellaisia jotka ostaisivat kiinteistön kokonaan omaan käyttöönsä, kuten suurlähetystöt ja yksityiset asiakkaat, tai niitä jotka perustaisivat talosta asunto-osakeyhtiön. Villassa on yli 600 neliötä asuinpinta-alaa ja siitä pystyisi muodostamaan 4-6 erillistä osakehuoneistoa, Martikainen kertoo.

Edeshem onkin nykyisellään jaettu neljäksi erilliseksi asunnoksi, joissa kaikissa on omat sisäänkäyntinsä. 

Oli ostaja sitten kuka tahansa, Martikaisen mukaan hän tulee saamaan palan sellaista suomalaista historiaa, mitä ei ole tarjolla missään muualla.

– Ostaja saa uniikin kodin, jota toista vastaavaa ei ole olemassa. Mahtava historia, hieno rakennus, loistava sijainti. Tällaisia kohteita on erittäin harvoin saatavilla, Martikainen kertoo.

Villa Ideshemin myynnistä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat

Lue myös:

    Uusimmat