Ninja Assassin

Yhdysvallat/Saksa 2009. Ohjaus: James McTeigue. Käsikirjoitus: Matthew Sand, J. Michael Straczynski. Tuottaja: Andy ja Larry Wachowski, Grant Hill, Joel Silver. Kuvaus: Karl Walter Lindenlaub. Leikkaus: Gian Ganziano, Joseph Jett Sally. Musiikki: Ilan Eshkeri. Pääosissa: Rain, Naomie Harris, Ben Miles, Rick Yune, Sho Kosugi, Guido Foehrweisser, Stephen Marcus, Wladimir Tarasjanz, Randall Duk Kim, Sung Kang. Kesto: 99 min.

Ninjoja ei ole valkokankailla juuri näkynyt sitten 1980-luvun vhs-levityksen, jonka tutuimmista tuotoksista vastasi Menahem Golanin ja Yoram Globusin luotsaama Cannon-tuotantoyhtiö. Vaikka kasarininjat näyttävät tämän päivän näkökulmasta koomisilta, saattaa notkeilla taistelijoilla olla paluun hetki edessä.

Kylmän laskelmoiva Ninja Assassin esittelee uuden vuosituhannen leffaninjan, jonka verenjano yltää ramboileviin mittasuhteisiin. Eteläkorealainen pop-stara Rain tähdittää V niin kuin verikosto -jännärin (2005) ohjaajan James McTeiguen toimintaelokuvaa, joka lataa piippuunsa vain sen minkä nimessään lupaa.

Ninjoissa löytyy, samoin toinen toistaan mielikuvituksellisemmissa taistelukohtauksissa. Lopputulos on paitsi häkellyttävän väkivaltainen myös siinä määrin vauhdikas, että katsojan sisäinen raatolaskuri sekoaa takuulla.

Tuotantoportaassa ovat heiluneet Matrix-miehet, visuaalisuuteen aina panostavat Andy ja Larry Wachowski. Näppinsä on saanut peliin myös tuottajakonkari Joel Silver, jonka leipälajiksi yksitotisen veriset b-tuotannot ovat langenneet jo vuosia sitten.

Juoni on yksinkertainen tekosyy jatkuvalle verilöylylle. Palkkamurhaajia kasvattavan Ozunu-klaanin priimus Raizo (Rain) on kääntynyt oppi-isäänsä (legendaarinen martial arts -tähti Shô Kosugi) ja koko entistä klaaniaan vastaan.

Samalla hän pyrkii suojelemaan nuorta, kaunista rikostutkijaa (Naomie Harris) murhaorganisaation pahamaineisimmalta tappokoneelta, silmittömältä Takeshilta (Rick Yune).

Ninja Assassin on ultraväkivaltainen verikekkeröinti, jonka uskomattoman raaka avausjakso saa yleisön silmät pullistumaan ihmetyksestä. Ninjat, nuo yön äänettömät mustat kissat, tulevat ja tappavat näkymättömällä tyylillään, jota ei voi olla ällistelemättä.

Kyse ei ole mistä tahansa huppupäiden veitsikalistelusta, vaan viheliäisestä vivisektiosta silkassa säkkipimeässä. Sekvenssi luo tunnelman tulevalle, joka sekin tapahtuu pitkälti pimennossa – katsojan kannalta myös valitettavasti. Siitä, mitä on liian vaikea nähdä, on vielä vaikeampi hurmaantua.

CGI:n varaan rakennettu Ninja Assassin maistuu hitusen kalliimmalta kuin mitä sen hollywoodilaisittain perin maltillinen 50 miljoonan taalan budjetti antaisi odottaa. Elokuvan hätkähdyttävin tehoste taitaa silti olla sankaria esittävä Rain itse. Aasialaistähden viileä, tiukka asenne ja treenattu, tuunattu kroppakoneisto on valjastettu tukemaan kokonaisuuden räiskyvää sarjakuvaestetiikkaa.

Teksti: Outi Heiskanen

Katso elokuvan traileriSub.fin sivuilta

Lue myös:

    Uusimmat