Mainos

Nikotiinin orja? Tupakasta vieroituslääke saattaa halventua tuntuvasti

Lääkejätti Pfizer hakee jälleen kela-korvattavuutta tunnetulle tupakasta vieroituslääkkeelleen, Champixille.

Yhtiö on jättänyt sosiaali- ja terveysministeriön alaiselle lääkkeiden hintalautakunnalle hakemuksen syksyn aikana.

Edellinen yhtiön tekemä hakemus päätyi hylkäykseen. Asiaa ratkotaan nyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Suomen Pfizerin lääketieteellisen johtajan Tom Wiklundin mielestä lääke tepsii sairauteen nimeltä nikotiiniriippuvuus ja siksi lääkkeen tulisi olla kela-korvauksen piirissä.

- Lääke täyttää ne edellytykset, jotka sairasvakuutuslaki asettaa. Nikotiiniriippuvuus on sairaus.

Tupakasta vieroituslääkkeen kela-korvaus asettuisi 35 prosenttiin.

Jotta lääke otettaisiin kela-korvauksen piiriin, lääkeyhtiön tulee määritellä tuotteelleen uusi, kohtuullinen tukkuhinta. Käytännössä se edellyttää Pfizerilta tuotteen hinnan roimaakin alentamista nykyisestä.

Tällä hetkellä vapaasti lääkeyhtiön hinnoittelema champix-kuuri maksaa potilaalle yli kolmesataa euroa.

Kela-korvauspäätös siis halventaisi lääkekuurin hintaa potilaalle jopa yli puolella nykyisestä.

Onko nikotiiniriippuvuus sairaus?

Lääkkeiden hintalautakunnan johtaja Lauri Pelkonen sanoo, että tupakasta vierotuslääkkeen kela-korvattavuuspäätöksen kohdalla asiantuntijoiden pitää miettiä, onko nikotiiniriippuvuus sairaus vai ei.

- Se on ydinkysymys. Tässä lautakunta luottaa asiantuntijoihin.

Lääkäriliiton kanta asiaan ainakin on selvä. Johtaja Heikki Pärnäsen mielestä lääkärikunnan silmissä tupakkariippuvuus on sairaus kuten alkoholismikin.

- Näen nikotiiniriippuvuuden sairautena siinä missä muutkin riippuvuudet.

EK haluaisi lääkkeen korvauksen piiriin

Tupakointitavan kitkeminen on myös työnantajien intressi. Elinkeinoelämän keskusliitosta viesti lääkekorvauksista päättäville on selvä. Vieroituslääke tulee ottaa kela-korvauksen piiriin.

- Helpottamalla tämän lääkkeen käyttöä me vähennämme tupakoinnin seurannaissairauksia, työnantajaliiton ylilääkäri Jan Schugk sanoo.

Schugkin mielestä yhteiskunta myös säästää väärässä paikassa, jos lääkeen kela-korvaus evätään kerta toisensa jälkeen kustannussyistä.

Työnantajille työntekijöiden tupakointi tuottaa pääasiassa menetyksiä. Tupakkataukoihin kuluu työaikaa ja tapatupakoinnista seuraa sairauspäiviä.

- Varsinkin teollisessa työssä olevista miehistä moni tupakoi. Tupakoinnista tulee näitä seurannaissairauksia. Työnantajien kannattaa myös pohtia, osallistuako työntekijöiden vieroitushoitojen kustannuksiin, Schugk sanoo.

Champix-kuurit ovat tehokkaita ja käytännössä ainoita käytettyjä reseptilääkkeitä tupakkariippuvuuden nujertamisessa. Lääkkeen käyttömääristä ei ole tarkkaa tietoa.

Valmisteen patentti on voimassa vielä useita vuosia, joten halvempaa rinnakkaislääkettä ei markkinoille ole luvassa pitkään aikaan.

Lääkäriliiton mukaan vierotuslääkeen kela-korvaus ja sitä edellyttävä hinnan lasku edistäisi lääkkeen käyttöä nikotiiniriippuvuuden hoidossa.

- Se on ihan varma. On selvää että lääkkeiden hinta vaikuttaa myös lääkkeiden käyttöpäätöksentekoon, Heikki Pärnänen sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.