Mainos

Nielurisaleikkaus auttaa toistuvasti kurkkukivusta kärsiviä aikuisia

Toistuvista nielutulehduksista kärsivistä aikuisista suurin osa hyötyy nielurisaleikkauksesta, osoittaa Oulun yliopiston väitöstutkimus.

Sen mukaan leikkaus vähentää tulehduksia, lääkärissäkäyntejä ja kurkkukipupäivien määrää. Leikkauksessa käyneistä valtaosa kokee elämänlaatunsa parantuneen. 

– Mitä enemmän potilailla oli kurkkuvaivoja, sitä tyytyväisempiä he olivat leikkauksen jälkeen, väitöstyön tehnyt lääketieteen lisensiaatti Timo Koskenkorva kertoo.

Väitöstutkimuksessa oli mukana runsaat 150 Oulun yliopistollisen sairaalan potilasta, joilla suurimmalla osalla oli ollut noin viisi nielutulehdusta vuodessa. Tutkimuksessa seurattiin tarkasti potilaiden nielutulehdusten määrää ja oireilua sekä ennen että jälkeen nielurisaleikkauksen. Heille tehtiin elämänlaatukysely puoli vuotta leikkauksen jälkeen. 

– Elämänlaadun koheneminen nähtiin enimmäkseen siinä, ettei tarvinnut enää kulkea lääkärissä, olla pois töistä tai syödä lääkkeitä. Sosiaaliseen elämään leikkauksella ei ollut vaikutusta.  

Oireilun määrä paras hyötyennuste

Koskenkorvan mukaan nielurisaleikkauksesta hyötyivät myös ne toistuvasti kurkkukipuiset potilaat, joille ei ollut tehty lääkärikäynnin yhteydessä nielutestiä tai joiden nielutesti oli ollut negatiivinen.   

– Aiemmin käytäntönä on ollut, että leikkaukseen lähetetään pääsääntöisesti vain nielutestissä positiivisen tuloksen saaneita potilaita.  
Vaikka enemmistö potilaista kokee hyötyvänsä nielurisaleikkauksesta, osalla hyöty jää vähäiseksi. Tutkimuksessa yritettiinkin etsiä sellaisia tekijöitä, joiden perusteella leikkauksesta hyötyvät potilaat pystyttäisiin löytämään jo etukäteen.

– Vain leikkausta edeltävä suuri nieluoireilun määrä ennustaa leikkaushyötyä. Esimerkiksi potilaan, ikä, nielurisojen ulkonäkö tai tupakointi eivät vaikuta siihen, hyötyykö potilas nielurisaleikkauksesta vai ei.  

Koskenkorvan mukaan ennen mahdollista leikkausta potilaan ja lääkärin onkin tärkeä keskustella leikkauksen oletettavasta hyödystä, haitoista ja riskeistä. 

Koskenkorva kertoo, että nielurisaleikkaus on yksi yleisimmistä aikuisille tehtävistä leikkauksista. Hänen mukaansa leikkauksen vaikutuksesta aikuisten toistuvien nielutulehdusten määrään ei ole kuitenkaan aiemmin juuri tutkittu. 

Timo Koskenkorvan väitöstutkimus tarkastetaan Oulun yliopistossa 22. toukokuuta.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.