NHL-seurojen säälimätön mittaus – tällaisiin testeihin Patrik Laine joutuu

Suomen jääkiekkolupaukset pyrkivät parantamaan asemiaan NHL:n varaustilaisuudessa ensi viikon maanantaina alkavalla Combine-testileirillä Buffalossa.

Leirille on kutsuttu yhteensä 114 kesällä varausiässä olevaa suurlupausta, joista kahdeksan on suomalaisia. Mukana on tällä kaudella mestaruuksia eri tasoilla rohmunneet Patrik Laine (Tappara), Jesse Puljujärvi (Kärpät) ja Olli Juolevi (OHL). Heidän lisäkseen NHL-seurojen testiin pääsevät Markus Niemeläinen (OHL), Otto Somppi (QMJHL), Henrik Borgström (HIFK-jun.), Otto Mäkinen (Tappara-jun.) ja Eetu Tuulola (HPK-jun.).

Laineen vapaa jää lyhyeksi, sillä suoraan Suomen mestaruuden jälkeen MM-kisoihin lähtenyt hyökkääjä saapui vasta eilen Venäjältä. Uusi matka alkaa jo tämän viikon lopussa.

Leirillä testataan muun muassa pelaajien lihasvoima-, tasapaino- ja nopeusominaisuuksia erilaisin metodein. Pelaajien fyysinen suorituskyky joutuu äärirajoille viikon mittaisella leirillä, mutta tasapainoa tuovat haastattelut, joissa seurat pyrkivät selvittämään lupauksien henkistä puolta ja luonnetta.

Kaksi vuotta sitten yksi testien seuratuimmista pelaajista oli Kasperi Kapanen, joka ratkaisi MM-kullan Nuorille Leijonille vuodenvaihteessa. Kapanen selvitti testit hyvin arvosanoin ja Pittsburgh varasi hänet numerolla 22. 

– Kaikki NHL-joukkueiden kysymykset koskivat viime kautta. Voitte kuvitella, että oli melko turhauttavaa kuulla samat kysymykset 26 kertaa. Kokemuksena sekin oli kuitenkin mahtava, Kapanen kertasi tuolloin NHL:n verkkosivuilla.

Kapanen kauhisteli jälkeenpäin varsinkin kuntopyörällä tehtävää Wingate-testiä, jossa poljetaan täysillä puolen minuutin ajan.

– Haastetta tosiaan riitti, vielä kun vieressä seisova tyyppi huutaa sinulle koko testin ajan ja samalla tahdot lyödä häntä, Kapanen vitsaili.

NHL Combine -leirin testit:

Kehon koostumus
- Paino, rasvaprosentti.

Puristusvoima
- Mitataan molemmista käsistä.

Aerobinen kestävyys
- Tehdään kuntopyörällä testinaamari kasvoilla. Vastus ja pyöritysnopeus kasvavat asteittain kahden minuutin välein niin pitkään kun testattava pysyy vaaditussa rytmissä. Polkea saa myös seisonta-asennosta.  

Fyysiset mitat ja lihaskestävyys
- Pituus ja syliväli
- Vauhditon pituus ja hyppy pystysuuntaan
- Ketteryys 
- Penkkipunnerrus (nostetaan 70-80 prosenttia omasta painosta, tempo 25 suoritusta/min)
- Leuanveto
- Tasapaino (erinäisiä liikkeitä yhdellä jalalla seisoen)

Anaerobinen kestävyys
- Wingate (kahden minuutin lämmittely pienillä tehoilla, minkä jälkeen testattava polkee täydellä teholla 30 sekuntia)

Lähde testeihin: nhl.com

Lue myös:

    Uusimmat