Nesteeltä sähköautojen latauspalvelu: "Haluamme tukea tätä kehitystä"

Vantaalaisella huoltoasemalla tankkaamisesta huolehtii robotti 1:28
Vuonna 2018 Neste pilotoi Vantaalla erikoista tankkausrobottia. Ainakaan vielä toistaiseksi tällaiset härvelit eivät ole yleistyneet. Katso videolta, miten tankkausrobotti toimii.

Nesteen ensimmäinen askel liikenteen sähköistymisen tukemisessa on sen oma sähköautojen latauspalvelu, joka on suunnattu logistiikka-alan yrityksille.

Neste kertoo tiedotteessaan, että sen tavoitteena on tuoda markkinoille kaupallinen sähkölatauspalvelu vuoden 2021 loppuun mennessä. Se käynnistää kesäkuun alussa ensimmäisen pilottiprojektinsa. Jo aiemmin sekä Neste että muun muassa S-ryhmän ABC-ketju ovat pystyttäneet sähköautojen latauspisteitä kymmenille huoltoasemilleen.

Nesteen pilottipalvelun yhteistyökumppanit ovat muutto- ja kuljetusalan yritys Niemi Palvelut Oy sekä sähköautojen latausratkaisuja tarjoava PlugIt Finland Oy. Ensimmäinen latauspalvelu toteutetaan Niemen Helsingin Konalassa sijaitsevaan toimipisteeseen PlugItin laitteilla.

Niemen kalustossa on tällä hetkellä 163 ajoneuvoa, joista kahdeksan kulkee sähköllä. Pilottihankkeen myötä Niemi voi ladata sähköisiä muuttoautojaan 22 kW:n AC-latauslaitteiden sekä 180 kW:n DC-pikalatauslaitteen avulla. Lataus aloitetaan Nesteen mobiilisovelluksella Neste-äpillä tai sähköautoilijoille tutuksi tulleilla RFID-tageilla.

"Fossiilisen dieselin käyttö tulee vähenemään"

Nesteen Marketing & Services -liiketoiminnan myyntijohtaja Tuomas Kulola kertoo yhtiön tiedotteessa, että mikään ratkaisu ei yksin riitä liikenteen päästöjen vähentämiseen.

– Fossiilisen dieselin käyttö ammattiliikenteessä tulee vuosien edetessä vähenemään, sen sijaan uusiutuvalle dieselille on tarvetta myös tulevaisuudessa. Samaan aikaan Suomen tieliikenne sähköistyy, etenkin kevyemmän kaluston osalta, ja haluamme osaltamme tukea tätä kehitystä, Kulola kertoo.

Yhä useampi yritys operoi sekakalustolla

Nesteen mukaan yhä useampi kuljetusalan yritys operoi jatkossa diesel-, sähkö- ja kaasuajoneuvoista koostuvalla kalustolla.

Sähköajoneuvokannan kasvua tukee entistä kilpailukykyisempien sähköajoneuvojen tulo markkinoille, ajoneuvojen elinkaarikustannuksen lasku sekä muutokset lainsäädännössä.

Sähkölatauspalvelun tarjoaminen yritysten omiin toimipisteisiin on Nesteen ensimmäinen askel liikenteen sähköistymisen tukemisessa.

– Tämän lisäksi kartoitamme mahdollisuuksia palvella yritysasiakkaita myös muissa lokaatioissa esimerkiksi julkisella latausverkostolla. Yritysten raskaamman kaluston latausverkosto tulee eroamaan kuluttajien latauspisteistä esimerkiksi suurempien parkkiruutujen sekä laturien isomman tehon, määrän ja saatavuuden osalta, sanoo Kulola.

Niemi haluaa nollat tauluun

Niemen suurasiakkuusjohtaja Juha Niemi kertoo tiedotteessa, että yhtiö tähtää pienhiukkaspäästöissään nollatasoon vuoteen 2030 mennessä. Ammattiliikenne kuitenkin vaatii laajempaa latauspisteverkostoa käytössä olevan kaluston monipuolistuessa.

– Tavoitteemme toteutuminen edellyttää olemassa olevan kaasutankkaus- ja latauspisteverkoston huomattavaa laajentamista Suomessa. Nykyinen latauspisteverkosto on hajanainen ja epävarma, mikä rajoittaa sähkökaluston käyttömahdollisuuksia, Niemi toteaa.

– Olemme iloisia kehitys- ja pilottiyhteistyöstä Nesteen kanssa, ja odotamme kuljettajiemme kokemuksia palvelun käytöstä.

Lähde: Neste

Lue myös:

    Uusimmat