Nerokas ajatusleikki auttaa tekemään oikean päätöksen – kokeile!

Jos sinun on vaikea tehdä päätöksiä, leiki, että joku muu on paikallasi. Aiheesta kirjoitti Men’s Health.

Kuvittele, että sinun pitäisi päättää sokkotreffeille menemisestä. Jos olet itse treffien toinen osapuoli, saatat empiä tuntemattoman tapaamista. Jos treffeille menijä sen sijaan olisi ystäväsi, luultavasti rohkaisisit häntä ilman muuta menemään.

Wisconsinin yliopistossa tehty tutkimus kertoo, että juuri tässä saattaa piillä ratkaisu hyvien päätösten tekemiseen: jos et pysty päättämään jotakin asiaa, teeskentele päättäväsi jonkun toisen puolesta.

Tutkimuksessa ihmiset jaettiin kahteen ryhmään. Osalta kysyttiin, miten he itse toimisivat tietyissä tilanteissa, kun taas osa teki päätöksiä muiden ihmisten puolesta samoissa hypoteettisissa tilanteissa. Tutkijat havaitsivat, että ihmiset tekivät päätöksiä mieluummin toisten puolesta.

Tutkimusta johtanut Evan Polman selitti havaintoa sillä, että toisia koskevien päätöksien tekeminen on vähemmän kuluttavaa ja ärsyttävää. Itseään koskevaa päätöstä tehdessään ihminen käyttää paljon aikaa ja energiaa siihen, että puntaroi jokaista mahdollista lopputulosta. Spekulointi on uuvuttavaa, ja lopulta sitä päätyy valitsemaan sen kaikkein kätevimmän ja mukavimman vaihtoehdon, vaikka se ei olisi se oikea.

Kun sen sijaan päättää jotakin ystävänsä puolesta, ei joudu itse stressaamaan – joku muu kohtaa seuraukset, et sinä. Päätöksen tekeminen on täten helpompaa ja luovempaa. Jos päätöksenteon kohteena olisivat esimerkiksi jo mainitut sokkotreffit, saattaisit jopa ehdottaa kaverillesi aktiviteetteja, joita et olisi omalle kohdallesi harkinnut. Tämä on avartavaa.

– Kun ajattelee, miten päättäisi toisten puolesta, voi paljastua ideoita ja ratkaisuja, joita ei normaalisti keksisi, Polman sanoi Men’s Healthille.

Lähde: Menshealth.com

Miten tullaan onnelliseksi?

Psykologian emeritusprofessori, onnellisuusprofessorinakin tunnettu Markku Ojanen puntaroi onnen olemusta Studio55.fi-lähetyksessä lokakuussa 2015.

Puntarissa aito onnellisuus 25:32

Lue myös:

    Uusimmat