Mainos

Neliraajahalvaantunut sai ajoluvan yleisille teille: ohjaa autoa hengityksellä ja pään liikkeillä

Nevadan osavaltio on myöntänyt halvaantuneelle erikoisluvan käyttää muokattua autoa.

Entinen kilpa-autoilija Sam Schmidt on ollut neliraajahalvaantunut vuodesta 2000 lähtien. Silloin hän ajoi harjoituksissa vakavan kolarin.

Nyt hän on saamassa luvan käyttää itseajavaa ajoneuvoa julkisilla teillä. Nevadan osavaltio Yhdysvalloissa ilmoitti, että Schmidt kykenee ajamaan muokattua Corvette Stingray Z06 -autoaan.

Schmidt ohjaa autoa pään liikkeillä, hengityksellä sekä puheella. Auto vaihtaa vaihdetta puhekäskystä kun kiihdyttäminen ja jarruttaminen taas tapahtuu puhalluksen avulla.

Vaikka Schmidt itse onkin auton ohjaimissa, hoitaa auto kaiken raskaan työn. Tästä syystä Nevadan osavaltion laki kohtelee Schmidtin autoa itseajavana ajoneuvona.

Myönnetty lupa on suuri edistysaskel halvaantuneiden itsenäisemmälle liikkumiselle, sillä Schmidt kykenee matkustamaan nyt näennäisesti minne ikinä haluaakin.

Koska lainsäätäjät katsovat hyvällä autoja, joiden ratissa on myös ihminen, saattaa lupa edistää autonomisen ajamisen asiaa. Itseohjautuviin autoihin kohdistuva kritiikki kun perustuu tällä hetkellä eniten siihen, että tietokone ei voi tehdä ihmisen tavoin nopeita päätöksiä liikenteessä.

Lähde: Engadget

0:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.