Neil Young tänään Helsingissä – tiesitkö tätä legendasta?

Legendaarinen Neil Young esiintyy tänään maanantaina 5.8. Helsingissä Kaisaniemen puistossa Helsinki Classic Festivaleilla. Tiesitkö näitä asioita miehestä?

1. Helsinki Classic Festival -tapahtumassa maanantaina 5.8. konsertoiva Neil Young on ollut ammattilaismuusikko jo kuudella vuosikymmenellä. 1960-luvun lopulla hän perusti Buffalo Springfield -yhtyeen yhdessä kahden muun muusikon kanssa. Bändin suurimpiin hitteihin kuului For What It's Worth, josta muodostui yksi 1960-luvun protestilauluista. Sen jälkeen hän on musisoinut muun muassa Crosby, Stills, Nash & Young -yhtyeessä sekä tehnyt mittavan soolouran.

2. Hän on ollut ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi. Young teki Philadelphia-elokuvan nimikkobiisin Philadelphia. Se oli ehdolla vuoden 1994 Oscareissa. Parhaan kappaleen palkinto meni kyllä Philadelphia-elokuvalle, mutta kappaleelle Streets of Philadelphia, jonka esitti Bruce Springsteen.

3. Folk- ja rock-artistiksi mielletty Neil Young on ollut urallaan hyvin ennakkoluuloton ja kokeilullinen. Miehen repertuaariin on mahtunut vuosikymmenten aikana muun muassa swing-musiikkia sekä elektronista musiikkia. Häntä on kutsuttu myös grungen kummisedäksi.

4. Young on sairastanut lapsesta saakka ykköstyypin diabetestä. Hän on sairastanut myös polion sekä epilepsiaa.

5. Neil Young esiintyi legendaarisella Woodstock-festivaaleilla vuonna 1969. Hän ei kuitenkaan antanut filmata itseään. – Se oli aikaa, jolloin musiikista alkoi tulla teollisuudenala sen sijaan, että se olisi vain viestintää yleisön ja artistin välillä. Minun mielestäni kameroilla ei ollut sijaa lavalla, Young kertoo The Talks.comin haastattelussa.

6. Neil Youngin salanimi on Bernard Shakey. Sen turvin hän on ohjannut elokuvia sekä dokumentteja.

7. Rolling Stone nosti Neil Youngin sijalle 34 sadan kaikkien aikojen artistien listalla. Samainen musiikkijulkaisu nosti hänet sijalle viisi parhaista tämänhetkisistä live-esityksistä. Youngin edelle ehtivät Bruce Springsteen, Prince, The Rolling Stones ja Arcade Fire. – Soittaa hän sitten Crosby, Stills and Nashin kanssa, Crazy Horsen kanssa tai ihan vain soolona, hän antaa lavalla aina kaikkensa, Rolling Stone -lehti kirjoittaa.

Lähteet: Rolling Stone, IMDB, Wikipedia, The Talks.

Helsinki Classic Festivaleilla esiintyvät Neil Youngin lisäksi muun muassa Anssi Kela, J. Karjalainen sekä Jonna Tervomaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat