Näyttävätkö kaikki autot nopeuden väärin? Nämäkin yllättävät asiat vaikuttavat mittarivirheen suuruuteen

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Pääkuvan video

Näin ohitat turvallisesti

Kysymys: Onko totta, että kaikkien autojen nopeusmittarit näyttävät enemmän kuin mitä oikeasti ajaa?

Vastaus: Aivan kaikkien autojen kohdalla tuota kysymyksessä esitettyä väitettä en voi allekirjoittaa – varsinkaan kuorma- ja linja-autojen osalta.

Kuorma- ja linja-autoissa nopeusmittarit näyttävät pääsääntöisesti täsmälleen oikeaa nopeutta. Tämä johtuu siitä, että niiden ajopiirturit ja nopeudenrajoittimet tarkastetaan säännöllisesti. Henkilöautoihin näitä tarkastuksia ei sen sijaan tehdä, mikä näkyy usein aika suurinakin mittarivirheinä.

Nopeusmittari näyttää vähintään todellista nopeutta

Mittarivirhe on useimmiten juuri noin päin kuin kysymyksessä on esitetty. Tämä johtuu siitä, että direktiivi edellyttää auton nopeusmittarin näyttävän vähintään todellista nopeutta. Ylöspäin poikkeamaa sen sijaan sallitaan.

Nopeusmittarin lukemaan vaikuttavat monet asiat, kuten rengaskoko, renkaiden kuluneisuus ja käytetyt rengaspaineet. Jos autossa on erikokoiset renkaat kesä- ja talvirenkaina, on mittarivirhe erilainen kesällä ja talvella.

Autonvalmistajat kalibroivat nopeusmittarit tietyn kokoisilla renkailla ja paineilla, joista poikkeaminen aiheuttaa poikkeamia myös mittarin näyttöön.

Osassa autoja mittarivirheille on tyypillistä, että virhe ei pysy samansuuruisena kaikilla nopeuksilla ajettaessa. Esimerkiksi mittarin mukaan 44 km/h ajettaessa todellinen nopeus saattaa olla 40 km/h, mutta nostettaessa mittarinopeus arvoon 84 km/h, saattaa todellinen nopeus ollakin enää 77 km/h.

Apuvälineitä nopeuden määrittelemiseksi

Todellisen nopeuden ja mittarivirheen suuruuden selvittämiseksi on olemassa erilaisia hyviä apuvälineitä, kuten teiden varsilla olevat nopeuden näyttötaulut, navigaattorin tarkka nopeusnäyttö sekä erilaiset älypuhelimeen ladattavissa olevat nopeusmittarisovellukset.

On kuitenkin syytä muistaa, että näiden erilaisten apuvälineiden ei pidä antaa liiaksi varastaa kuljettajan huomiota. Esimerkiksi matkapuhelimen käyttö on kielletty niin, että pitää sitä kädessä.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja