Naurun terveyshyödyt – tämän vuoksi hihittely kannattaa!

Sanotaan, että nauru pidentää ikää. Vaikka nauru ei kaikkia vaivoja korjaakaan, voi se olla arvokas apu pitämään vaivat ja taudit loitolla. Jos on päässyt sairastumaan, voi naurulla vaivoja lievittää.

Naurun hyödyt ovat moninaiset. Nauraminen käy kuntoilusta ja parantaa terveyttä – ja vaikuttaa myönteisesti myös mielialaan.

Nauru lievittää stressiä

Silloin kun stressi ottaa vallan, kannattaa keksiä jokin syy kikattelulle, vinkkaa sertifioitu homeopaatti Francesca Alfano. Keho vastaa nauruun positiivisesti henkisellä ja fyysisellä tasolla. Nauru laskee stressihormonien määrää. Samalla kun stressihormonitaso laskee, tulee rentoutunut ja hyvä olo. Stressaantuneen ihmisen kannattaa suunnata katsomaan elokuviin komediaa tai teatteriin katsomaan huumorilla höystettyä esitystä. Alfano kannustaa etsimään huumoria myös arkipäiväisestä elämästä.

Nauraessa palaa kaloreita

Kanadalainen Best Health -lehti kertoo, että nauru nostaa sykettä ja kymmenessä minuutissa voi polttaa nauramalla jopa 40 kaloria. Lääketieteen professori, tohtori Maciej Buchowski kuitenkin muistuttaa, ettei naurua voi ottaa painonpudotusmenetelmäksi, vaikka huumori polttaakin kaloreita. Hampurilaisateriaa ei voi syödä sen varjolla, että aikoo hihittää siitä saadut kalorit myöhemmin päivällä.

Likaista ilmaa ulos ja happirikasta sisään

Syvän hengityksen salaisuus on kunnollisessa uloshengittämisessä, joka tyhjentää keuhkot kokonaisvaltaisesti.

Kun nauramme rehvakkaasti, tulemme samalla hengittäneeksi ulos tehokkaammin. Nauraessa keuhkot tyhjenevät niihin jääneestä ilmasta ja täyttyvät sitten puhtaammalla ilmalla, jossa on korkeampi happitaso. Nauru siis puhdistaa keuhkoja. Keuhkojenkin kannalta kannattaa kokeilla vaikka naurujoogaa!

Nauru laskee turhat suojamuurit

Ovatko suojamuurisi korkeat? Jos ne vaikuttavat kielteisesti tapaasi tarkastella elämää, ala nauraa enemmän. Perheterapeutti Lisa Baharin mukaan nauru on ilon muoto, ja sen takia nauru tuo mukanaan iloa ihmiseen ja hänen kehoonsa. Nauru auttaa ihmistä tarkastelemaan elämää myönteisemmin. Samalla se vaikuttaa ihmisen mielenterveyteen, kertoo Bahar. Nauravaiselle, elämää iloisesti tarkastelevalle ihmiselle kehittyy suojamuuria parempia selviytymiskeinoja elämän ongelmakohtiin.

Bahar kuitenkin mainitsee, että nauru voi myös piilottaa alleen muita tunteita. Jokaisen tulee olla varovainen, ettei vain naura oikeita tunteitansa piiloon.

Nauraminen parantaa sydämen, keuhkojen ja lihasten terveyttä

Nauru vaikuttaa positiivisesti kehomme eri osiin ja järjestelmiin. Kirjailija Allen Kelienin mukaan nauru vaikuttaa positiivisesti sydämen, hengityksen ja lihaksiston terveyteen.

Kleinin mukaan nauraminen muistuttaa suuresti aerobista harjoittelua. Kun nauramme, nousevat sydämen syke ja verenpaine. Naurun loppuessa, paineet laskevat takaisin alas.

Nauraessa keuhkoihin menee suuria määriä ilmaa. Klein kertoo, että samalla keuhkot rasittuvat ja verenkiertoon tulee enemmän happea. Aivoihin kulkeuduttuaan happi auttaa meitä muun muassa ajattelemaan paremmin.

Joskus naurattaa niin paljon, että nauraa kaksin kerroin. Joskus jopa nauraa niin, ettei meinaa pystyssä pysyä. Kleinin mukaan nauru on hyvä lihasten rentouttaja. Sellainen rentouttaja, että ihminen voi ”nauraa pissat housussa”.

Nauru auttaa vihanhallinnassa

Kun suututtaa, kannattaa ottaa muutama askel taaksepäin ja kohentaa omaa tunnetilaa naurulla. Kuten yllä on mainittu, nauru rentouttaa kehoa ja vähentää stressiä ja stressihormoneja. Se on terveellinen ja hyvä tapa karkottaa aggressiivisia impulsseja, psykologi Fran Walfish. Ulos päästetty ääni usein vapauttaa. Nauru on hyvä tapa harhauttaa ajatukset pois suruista ja murheista.

Huumori ja luovuus kulkevat rinnakkain

Kansainvälisen huumoritutkimusyhdistyksen perustaja John Morreal sanoo, että huumori rohkaisee katsomaan asioita epätavallisilla tavoilla ja löyhentää vakiintuneita ajatusrakenteita.

Myös psykiatrian professori, tohtori William Fry sanoo, että luovuus ja huumori ovat identtisiä. Molemmat vaativat kykyä muodostaa suhde kahden asian välille, joilla ei muuten olisi keskenään selvää yhteyttä.

Samanlaisia hyötyjä kuin meditaatiosta

Vaikka ääneen käkättäminen ja hiljaa meditoiminen ovat vastakohtaisia, hyötyy keho molemmista samalla tavoin. Time.com-sivuston artikkelissa patologian ja anatomian dosentti Lee Berk kertoo, että nauru tuottaa aivokäyrissä samanlaisia taajuuksia, kuin millaisia on meditatiivisessa tilassa olevilla ihmisillä.

Naurujoogan opettaja Noreen Braman on samaa mieltä. Hän toteaa, että on jo pitkään tiedetty, että nauru on hyvä kipulääke. Braman sairasti itse vuosia fibromyalgiaa ja toteaa saaneensa vuodesta 2010 alkaen apua ja helpotusta kipuun naurusta.

Erityisesti hän kokee saavansa apua, jos hän vetää naurujoogaa isolle ryhmälle, jonka jäsenillä on tarttuva nauru. 

Nauru vahvistaa immuniteettia

Nauru auttaa yksittäisiä kehon osia, mutaa se myös auttaa vahvistamaan immuniteettijärjestelmää. HelpGuide.com-sivuilta käy ilmi, että nauru nostaa immuunisolujen ja tauteja vastaan taistelevien vasta-aineiden määrää, mikä parantaa vastustuskykyämme.

Vatsalihakset töihin

Kun ihminen nauraa, hänen vatsalihaksensa laajenevat ja supistuvat, sanoo kirjailija E.C. LaMeaux. Samalla ne lihakset, joita ei käytä nauramiseen, saavat mahdollisuuden rentoutua. Naurun lisääminen vatsalihastreeniin tekee tiukan vatsan tavoittelusta mukavampaa.

Älä siis pidättele, vaan naura sydämesi kyllyydestä!

Kuva: Shutterstock


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja