Nämä vinkit pienentävät sähkölaskuasi tuntuvasti

Kesällä moni saa nauttia pienemmästä sähkölaskusta, kun kodin lämmitystarve poistuu. Toisaalta erilaiset ilmastointilaitteet voivat myös kuluttaa paljon sähköä. Sähkölaskun saa kuriin, kun kiinnittää huomiota sähkönkulutusvalintoihin ja pitää laitteet terässä.

Muista nämä vinkit, kun haluat pienentää sähkölaskusi loppusummaa:

Irrota töpseli

Puhelimen laturi jää helposti kiinni pistokkeeseen silloinkin, kun se ei ole käytössä. Saatat ajatella, että kulutus ei ole huomattavaa, eikä se toki muodostakaan leijonanosaa sähkölaskustasi. Mitä enemmän turhaa kulutusta syntyy, sitä enemmän maksat.

Käytä monipistokkeista jatkojohtoa

Jos tuntuu turhauttavalta irrotella ja kiinnittää laitteita pistokkeeseen yhä uudelleen, hanki monipistokkeinen jatkojohto. Voit sammuttaa virran helposti yhdellä napin painalluksella. Näin sinulle ei jää tekosyitä.

Satsaa energiakatselmukseen

Voit saada huomattavasti järkeä sähkönkulutukseen energiakatselmuksen avulla. Asiantuntija tulee kotiisi ja selvittää mahdollisia ongelmakohtia sähkönkulutuksessa. Saat myös ohjeita siihen, miten ongelmiin voi puuttua ja sähkönkulutusta järkeistää.

Vaihda lamput

Löytyykö kotoasi vielä hehkulamppuja? Saat pitkällä aikavälillä aikaan säästöjä, kun vaihdat lamput energiatehokkaisiin LEDeihin.

Tiivistä

Milloin viimeksi tiivistit ikkunat ja oven? Lämpöä on turha päästää niin sanotusti harakoille. Oikeaoppinen tiivistys estää kylmää ilmaa pääsemästä sisälle ja tällöin vähempi lämmitys riittää.

Pese kylmällä vedellä

Jos vaatteesi eivät ole erityisen likaisia, viileässä lämpötilassa peseminen riittää. Veden lämmittämiseen kuluvat energia on lähes 90 prosenttia koko pesusta, joten voit säästää huomattavasti, kun käytät viileämpää vettä.

Kuivaa fiksusti

Hyödynnä kesällä lämmin ulkoilma ja ripusta vaatteet ulos kuivumaan. Suosi talvella sisätiloissa ripustusta, ellei kuivaajasi ole erityisen energiatehokas.

Pese täysiä koneellisia

Käytit sitten astianpesukonetta, pyykinpesukonetta tai kuivuria täytä kone aina mahdollisimman täyteen. Ei kuitenkaan liian täyteen, koska silloin kone joutuu ylikierroksille. Voit myös harkita pysäyttäväsi astianpesukoneen ennen kuivausvaihetta ja antaa astioiden kuivua itsestään.

Puhdista laitteet

Puhdistathan pesukoneen ja kuivurin nukkasihdin säännöllisesti? Entä jääkaapin takaosan? Kun pidät laitteet puhtaina ja pölyttöminä, ne toimivat, kuten niiden kuuluukin. Lika saattaa aiheuttaa ylikuumenemista ja ylimääräistä sähkönkulutusta.

Lue myös:

    Uusimmat