Nämä suomalaiset NHL-tähdet ovat tyrkyllä Leijoniin – MTV Urheilu esittelee seitsemän potentiaalista MM-vahvistusta: "Olisi ihan timanttisen kova"

1:31
Millaiset NHL-vahvistukset Leijonat saa? GM Jere Lehtinen kommentoi asetelmaa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen puhui aiemmin seitsemästä NHL-pelaajasta, jotka ainakin periaatteessa voisivat saapua vahvistamaan Leijonien MM-ryhmää Latvian kisoihin. MTV Urheilu käy läpi heidän tilanteensa.

Leijonien joukkueen kasauksesta päävastuussa oleva GM Jere Lehtinen kertoi viime perjantaina, että vain kuudella varmasti NHL:n pudotuspelien ulkopuolelle jäävällä suomalaispelaajalla on sopimus ensi kaudesta.

Ehtona MM-kisoihin osallistumiselle on yleisesti ollut se, että pelaajalla on sopimus voimassa, sillä loukkaantuessa riski tyhjän päälle jäämisestä on usein kova.

Viikonloppuna Lehtisen listaan sai lisätä yhden nimen, kun Dallas Starsin pullahtaminen ulos pudotuspeleistä varmistui. Toki sekä Esa Lindellillä että Roope Hintzillä on sopimus ensi kaudesta, mutta kaksikosta jälkimmäisellä on hoitoa ja lepoa vaativia vammoja.

Näinpä ainakin teoriassa potentiaalisia MM-vahvistuksia NHL:stä olisi seitsemän kappaletta. MTV Urheilu esittelee heidän tilanteensa C Moren jääkiekkoasiantuntijan Ismo Lehkosen avustuksella.

Arttu Ruotsalainen

Ruotsalaisen saapuminen NHL:stä Leijoniin varmistui maanantai-iltana, kun Jääkiekkoliitto tiedotti Buffalo Sabresin hyökkääjän saapumisesta.

Alkukaudesta Ilveksessä pelannut Ruotsalainen on Lehkosen mukaan oiva kulmakivi Leijonien hyökkäykseen.

– Ruotsalainen on tosi hyvä: jalkavoimainen, taitava, kiekollisesti suoritusvarma ja tuo ylivoimaan suoritusuhan. Se nähtiin Liigassa jo alkukaudesta, kun se tinttasi kiekkoa sisään. Kaiken lisäksi hän auttaa Suomea kiekon sisäänviennissä (hyökkäysalueelle), Lehkonen paketoi.

– Ruotsalainen pelaa aina voitosta. Erittäin hyvä palikka Jukka Jalosen ryhmään.

Ruotsalaisen saldo NHL:ssä tällä kaudella: 17 ottelua, tehot 5+1.

Rasmus Ristolainen

Buffalon tähtipuolustaja Ristolainen olisi todellinen miljoonamies Suomen takalinjoille, mutta mikä on miehen kunto pitkän kauden jälkeen?

– Ristolainen aloitti kauden tosi hyvin. Oli timanttisessa kunnossa ja kiekollinen peli oli parantunut ihan älyttömästi, mutta sille tuli tosi pahasti se koronavirus. Rasmus meni sitten yhden treenin kautta suoraan pelaamaan. Ihan tomppeli. Aivan tomppeli. Mä voin sen julkisestikin sanoa, että mitä sä menet yhden treenin jälkeen pelaamaan 24 minuuttia ottelussa? Veikkaan, että Rasmus on koronan ja raskaan kauden jälkeen aika puhki.

– Veikkaan, että on pakko pitää breikki ja saada elimistö punaiselta pois. Ilman muuta haluaisin nähdä Ristolaisen maajoukkueessa. Jos hän kaikesta huolimatta kuitenkin on hyvässä kunnossa, voi olla, että hän innostuisikin lähtemään, Lehkonen aprikoi.

Kevin Lankinen

Suomen MM-kultaan 2019 keväällä torjunut Lankinen löi itsensä läpi NHL:ssä ja Chicago Blackhawksissa tällä kaudella.

– Kukaan ei uskonut alkukaudesta, että Chicago taistelee pudotuspelipaikasta. Suurin syy siihen oli Kevin Lankinen. Veti ihan sensaatiomaisia koppeja. Vähän loppukautta kohti väsähti, mutta se on ihan luontevaa, kun on kuitenkin kyseessä tulokasmaalivahti, Lehkonen huomauttaa.

– Jos taistelee NHL:n tulokaspalkinnosta, se on aika helvetin hyvä suoritus. Lankinen vakuutti seurajohdon, että hän on NHL-tason maalivahti. Chicago tulee laskemaan hänen varaansa paljon.

Lankisen saapumisen myötä myös Leijonien maalin suulla olisi NHL-tason osaamista.

Olli Määttä

Los Angeles Kingsiin siirtynyt Määttä ei hurmaa liikkeellään, mutta osaa puolustamisen jalon taidon.

– Aliarvostettu pelaaja. Sitä ei muisteta, että hän on syntynyt 1994 ja on 26-vuotias. Tuntuu, että hän on pelannut jo iät ja ajat. Kaverilla on kaksi Stanley Cup -sormusta. Joku syy on siihen, että hän on aina pärjännyt urallaan. Hoitaa viisikon erittäin hyvin ne paskahommat omassa päädyssä ja keskialueella. Erittäin hyvin mailapuolustaja, jäähytön ja antaa helppoja syöttöjä omille.

– Jos on terve, Jukka Jalonen ja Jere Lehtinen voisivat kutitella hänet mukaan.

Esa Lindell

Viime kauden finaalijoukkueen Dallasin peruskallio on pelannut jälleen jämäkän kauden, vaikka joukkue ei selvinnytkään pudotuspeleihin tänä keväänä.

– Veikkaan, että Esalla on patterit lopussa pitkän kauden jäljiltä. Yksi tärkeimpiä jätkiä Dallasissa. Plusmiinus-lukema (+13) kertoo paljon. Pelaa alivoimat melkein kokonaan. Pelaa vastustajien ykköskenttiä vastaan jatkuvasti, mikä osoittaa, kuinka helvetin hyvä pelaaja hän on.

Dallas pelasi erikoisen kauden 2020–2021 aivan loppumetreille, mikä varmasti on verottanut pelaajia, kuten ottelusta toiseen 24 minuuttia ottelussa takovaa Lindelliä.

– Jos hän kuitenkin tulisi, olisi ihan timanttisen kova vahvistus siihen puolustukseen. Olisi pelitapaesimerkki Jalosen joukkueelle, Lehkonen sanoo.

Kaapo Kakko

Lankisen tavoin kevään 2019 kultajoukkueeseen kuulunut New York Rangersin huippulahjakkuus on saanut marinoitua NHL:n kovassa maailmassa jälleen yhden kauden lisää. 20-vuotias laituri on maksellut oppirahoja, mutta kehittynyt samalla kokonaisvaltaisemmaksi.

– Veti tosi hyvän kauden. Ei kannata tuijottaa pisteitä. Puolustuspeli otti ihan järjettömän stepin eteenpäin. Hänestä on tullut kahden suunnan pelaaja, jolla on vielä potentiaalia ja talenttia tehdä hyökkäyssuuntaan kovaa tulosta, Lehkonen arvioi.

Kakon saldo 48 ottelusta on 9+8=17. Nuorukaisen tämän hetkisestä pelikunnosta ei ole kuitenkaan tarkkaa tietoa.

– Taisi saada jonkun osuman, eikä ole nyt ollut kokoonpanossa. Jos se oli joku pikkuvamma, veikkaan, että Kaapo haluaisi tulla kisoihin. Mieluummin hän pelaa jääkiekkoa kuin istuu sisällä tai menee ulos maski päällä pyörimään, Lehkonen veistelee.

Rasmus Kupari

Los Angeles Kingsin 21-vuotias ykköskierroksen varaus on päässyt vasta maistelemaan menoa NHL-kaukalossa. Neljässä ottelussa on syntynyt myös uran avausmaali.

– On opetellut vielä kahden suunnan pelaamista ja tilannekovuutta enimmäkseen AHL:n puolella, ja kausi on ollut selvästi parempi kuin edellinen. Mä uskon, että Los Angelesissa lasketaan jonkun verran hänen varaansa, ja ensi kaudella pitäisi yrittää murtautumista.

Titaanien kasvatti on Lehkosen mukaan vielä hieman raakile kevään MM-kaukaloja ajatellen.

– Mä veikkaan, että kun täällä Euroopassa on kuitenkin paljon hyviä pelaajia, jotka on valmiita pakkauksia, on parempi antaa Rasmuksen nyt vain valmistautua seuraavaan kauteen rauhassa, Lehkonen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja