Nämä ovat mahdollisia yskän syitä

Yskä voi johtua monesta eri sairaudesta. Hiljattain on esitetty, että se voi olla myös itsenäinen tautitila.

– Valtaosa yskistä on täysin harmittomia. Lyhytaikaisen eli alle kaksi kuukautta kestävän yskän ylivoimaisesti tavallisin syy on hengitysteiden virusinfektio eli flunssa, keuhkosairauksien erikoislääkäri ja määräaikainen professori Heikki Koskela sanoo.

Muita mahdollisia yskimisen syitä on silti tukuittain.

– Pitkittyneen eli yli kaksi kuukautta kestäneen yskän tutkimiseen kuuluu keuhkoista otettava röntgenkuva. Sillä suljetaan pois vakavat sairaudet, kuten tuberkuloosi, keuhkosyöpä tai keuhkoja arpeuttavat sairaudet.

– Jos henkilö ei tupakoi ja röntgenkuva on normaali, kuten se useimmiten on, niin tavallisimmat syyt pitkittyneeseen yskään ovat nuha, astma ja ruokatorventulehdus.

Aina syytä ei löydy niistäkään.

– Lääkäreiden perinteisen ajattelutavan mukaan yskä ei itsessään ole sairaus vaan oire jostakin sairaudesta. Useimmiten tämä pitää paikkansa, mutta on olemassa myös pitkittynyttä yskää, johon ei löydy mitään taustasairautta. Ihan viime aikoina on esitetty ajatus, että pitkittynyttä yskää tulisi pitää itsenäisenä tautitilana.

Yskän luonteesta – siitä, onko se vaikka kuivaa ja kutittavaa vai limaista – ei voi päätellä juuri mitään yskän syystä.

– Vaikuttaa kuitenkin siltä, että naisille on tyypillistä kuiva, ympäristöön voimakkaasti reagoiva yskä, ja miehille limaa nostattava yskä.

– Naiset ja miehet raportoivat yskästä väestötutkimusten perusteella suurin piirtein yhtä paljon, mutta naiset käyvät yskän takia vastaanotoilla huomattavasti useammin kuin miehet. Yskäprovokaatioissa, joissa hengitetään yskää ärsyttäviä aineita, naiset ovat niin ikään yleensä herkempiä kuin miehet. Ilmeisesti naisten yskätyyppi on jollakin tavalla voimakkaammin elämänlaatuun vaikuttava, Koskela sanoo.

Studio55.fi-lähetyksessä saatiin kattava tietopaketti flunssasta maaliskuussa 2012. Paikalla oli THL:n tutkimusprofessori Ilkka Julkunen. Katso lähetys alta.

Flunssa. 31:27

Lue myös:

    Uusimmat