Nämä kannattaa kokea: Tässä ovat Suomen parhaat pyöräilyreitit!

Miltä kuulostaisi pyörämatkailu Suomen kauniissa luonnossa? Asiantuntija vinkkaa kotimaan parhaat pyöräreitit ja –kohteet.

Matkailun edistämiskeskuksen projektipäällikkö Heli Saari sanoo maamme parhaiden pyöräreittien löytyvän eteläisestä Suomesta. Reitit kulkevat usein hiljaisemmin liikennöityjä teitä pitkin, eivätkä suinkaan aina pääteiden varsilla.

– Tärkeimmät hyvän reitin kriteerit ovat ajettavuus ja turvallisuus. Lisäksi parhaiden pyöräteiden varsilla on pysähdys-, tauko- ja majoituspaikkoja. Pyöräreitit keskittyvät usein myös enemmän asutuille seuduille kuin erämaahan, sillä pyöräilijät haluavat katsella ympärilleen, pysähdellä ja tutustua paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin, Saari kuvailee.

1. Ahvenanmaan idyllinen saaristo

– Ahvenanmaalla parasta nähtävää on saaristomeri. Pyöräilijöitä on paljon ja pyörävuokratkin ovat järkevän hintaiset.

Saari kertoo pyöräreittien Ahvenanmaalla kulkevan kauniita merenrantoja, joiden tiet ovat pieniä ja hiljaisia. Myös yhteydet pienemmille saarille ovat pyöräilylle sopivat.

2. Kuninkaantien ruukkimiljöö ja pikkukaupungit

Saari suosittelee tutustumaan Helsingistä lähtevään, Tammisaaren sekä Fiskarsin ja Billnäsin ruukkikylien kautta Turkuun suuntaavaan Kuninkaantiehen.

– Kuninkaantie on Suomen hienoimpia pyöräilyreittejä. Tammisaari on pieni idyllinen pikkukaupunki, seutu on kaunista ja nähtävää on paljon, Saari vinkkaa.

3. Vivahteikas Turun saaristo

– Turun saariston tunnetuin reitti lienee Saariston Rengastie. Alueen jokaisella saarella on pieni viihtyisä kyläkeskus, ollen kaikki omanlaisiaan. Alue saattaa näyttää jopa eksoottiselle mantereeseen verrattuna.

Saariston maasto on monivivahteista ja mäkistä, ja saattaa jopa hieman yllättää raskaudellaan.

4. Vanha Porvoo

Mikäli mielii pyörämatkalle Helsingistä itään, Saari neuvoo pistäytymään Porvoossa.

– Porvooseen voi tehdä päiväreissun pyöräillen. Paras tapa on pyöräillä Sipoon rantaa pitkin pyörällä ja tulla vaikka laivalla pois, tai toisin päin.

5. Historiallinen Tuusulanjärvi

– Yksi suosittu etelän pyöräreitti on Tuusulanjärven kierto. Tuusulanjärven rantateiltä löytyy muun muassa Halosenniemi ja muita historiallisia paikkoja.

6. Kesäinen Saimaa

Saaren mukaan myös Saimaan alue tarjoaa monia upeita vesistön ympäri kiertäviä pyöräreittejä.

– Näiden reittien varrelle kuuluvat muun muassa Punkaharju, Puumala, Mikkeli ja Savonlinna. Alue on hienoa pyörämatkailijalle ja maastona hyvin vaihtelevaa.

– Kyllä Saimaan alue on kauneimmillaan Punkaharjun paikkeilla, ja mielestäni jokaisen suomalaisen kuuluisikin nähdä nämä seudut kesäaikaan, Saari toteaa.

Kuvat: Visitfinland.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Juttu on uusinta huhtikuulta 2013.

Pikkukaupungin erikoinen polkupyörä – katso video!

Australialaisen pikkukaupungin polkupyörällä mahtuu ajelemaan jopa 20 ihmistä. Klippi vuodelta 2012.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja