Mainos

Naksutteletko sinäkin niveliäsi? Tällaisia vaikutuksia sillä on

Useimmat meistä naksuttelevat rystysiä, sormia, nilkkoja tai niskaa. Mutta tiedätkö, kuinka tämä tapa vaikuttaa kehoosi?

Nivelten naksuttelusta johtuva ääni on peräisin nivelpussiin kohdistuvasta paineen vaihtelusta. Kun venytät niveltä, nivelpussiin syntyy alipaine ja sinne voi kehittyä ilmakupla. Tämän kuplan hajoaminen synnyttää äänen, jonka me tunnemme nivelen paukahtamisena.

Naksumista voi kuulua myös jaloista, esimerkiksi silloin, kun nouset seisomaan nopeasti. Tämä ääni on puolestaan peräisin jänteistä, jotka liukuvat nivelten tai lihasten yli.

Mutta kysymys kuuluukin, onko nivelten naksuttelusta haittaa?

Ei positiivisia eikä negatiivisia vaikutuksia

Ei, nivelten naksuttelusta ei ole haittaa. Lukuisat eri tutkimukset tukevat tätä väitettä, samoin tutkija Donald L. Ugerin kuusikymmentä vuotta kestänyt tutkimus. Uger on naksutellut yhtä sormeaan usean vuosikymmenen ajan nähdäkseen, onko naksuttelun ja niveltulehduksen välillä yhteyttä. Miehen havaintojen mukaan nivelien naksuttelu ei ole vaikuttanut niveleen negatiivisesti eikä positiivisesti.

Vaikka useimmat tutkimukset ovat Ugerin kanssa samaa mieltä, myös vastaväite löytyy. Vuonna 1990 tehdyn tutkimuksen mukaan rystysten naksuttelu voi johtaa käden turvotukseen ja heikentää sen käytettävyyttä. Muut tutkimukset eivät kuitenkaan ole tukeneet tätä tutkimustulosta. 

Laajemmin katsottuna tämä tapa on melko kiistaton kysymys. Naksauttelulla ei nimittäin ole huonoja vaikutuksia, mutta ei myöskään hyviä. Joten, jos haluat jatkaa naksuttelua, sille ei ole olemassa tieteellistä estettä.  

Osaatko hengittää oikein? Tarkista oikea tekniikka videolta. 


Lähde: Tiphero 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja