Viisi pelottavaa syytä, miksi niveliin sattuu – oireiden kirjo on laaja

Nivelkivuille voi löytyä monia syitä urheiluvammoista vakavampiin hoitoa vaativiin sairauksiin. Tärkeintä onkin selvittää, mikä kipuja aiheuttaa.

Harvemmin nivelkipujen syy on vakavimmasta päästä, joten syytä hätään ei ole. Kipuja ei kuitenkaan tarvitse sietää tai jäädä odottamaan niiden pois menoa.

Nivelkipuja voivat aiheuttaa monenlaiset vaivat sukupuolitaudeista autoimmuunisairauksiin. Tässä viisi syytä, jotka voivat olla kivuliaiden niveloireiden taustalla.

1. Rajuja oireita

Niveltulehduksen oireita ovat nivelten turvotus, kuumoitus, punoitus ja kipu. Yleensä tällaiset tulehdukset oirehtivat rajusti nivelen turvotessa parin päivän aikana, jonka jälkeen iho alkaa punoittaa. Yleisimmin bakteerin aiheuttama tulehdus iskee suuriin niveliin, kuten polviin tai lonkkaan. Hoito vaatii lähes aina sairaalakäyntiä, ja kahden viikon suonensisäistä antibioottikuuria.

2. Ruokavalion muutokset voivat auttaa

Kihti on kivulias sairaus, joka oirehtii muun muassa turvotuksena, kuumotuksena ja kovana kipuna. Syynä on virtsahapon kiteytyminen niveliin, joka aiheuttaa kivuliaan tulehdusreaktion. Kihdin syynä voi olla alkoholin liikakulutus, runsas sokerin syönti tai perinnölliset tekijät. Myös ylipainon on todettu lisäävän riskiä. Kihtiä voidaan hoitaa kortisonilla ja tulehduskipulääkkeillä sekä ruokavaliomuutoksilla.

3. Raajat tuntuvat jäykiltä

Punkkien levittämä lymen tauti eli borrelioosi voi aiheuttaa nivelkipuja. Hoitamaton borrelioosi voi aiheuttaa bakteerin leviämisen niveliin, erityisesti polviin. Muita oireita ovat muun muassa käsien ja jalkojen jäykkyys ja kosketusarkuus.

4. Särkyä esiintyy käsissä

Punahukka on krooninen autoimmuunisairaus voi pahimmillaan aiheuttaa vakavia nivelvaurioita, mikäli tautia ei huomata ajoissa. Yleensä nivelsärkyä esiintyy käsissä. Turvotuksen, arkuuden ja kivun lisäksi oireina voi olla perhosen muotoinen ihottuma poskien alueella. Taudin oireiden kirjo on laaja. Parantumattoman sairauden hoito pyrkii oireiden lievitykseen.

5. Oireita erityisesti aamuisin?

Reuma tavallisesti liittyy vanhenemiseen, mutta nivelreuma on autoimmuunisairaus. Erityisesti aamuisin oireileva tauti aiheuttaa turvotusta, arkuutta ja jäykkyyttä. Myös kuume, laihtuminen ja uupumuksen tunne voivat olla merkki nivelreumasta.

Lähde: Terveyskirjasto, Prevention

***

25:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja