Näkökulma: Suomi näyttänyt hauista isoissa karkeloissa – keihäänheittäjien maa otti haltuun maailman suurlajit

3:54
Matilda Castren herkistyi voitettuaan ensimmäisenä suomalaisena LPGA-kisan.

Matilda Castrenin hieno LPGA-voitto oli yksi lisä trendiin. Jos Suomi aikanaan juostiin maailmankartalle, tueksi on tullut uusia, globalisti harrastettuja lajeja . MTV Urheilun Marko Leppänen kommentoi lajikirjon leventymistä.

Voitto on 26-vuotiaalle merkittävä monessa mielessä. Hän on Minea Blomqvist-Kakon jälkeen vasta toinen suomalainen, joka ylipäätään on päässyt osallistumaan kiertueelle.

Golf on maailmanlaajuisesti äärimmäisen kilpailtu laji, arvostetuimman kiertueen osakilpailun voittaminen vaatii tuhannen eri osa-alueen loksahtamista kohdalleen.

***

Kun ottaa huomioon millainen ihmismassa tehovalmentautuu esimerkiksi Aasiassa päivittäin saman tavoitteen saavuttamiseksi, Castrenin suoritus on jopa järjenvastainen.

Maailmassa on golfaajia noin 80 miljoonaa, ja naisia siitä ryhmästä viidesosa. Laskekaa siitä todennäköisyys, että kärkikisan voittaja tulee Suomesta.

Miesten golf on ottanut niin ikään isoja harppauksia Suomessa. Esimerkiksi Sami Välimäki ja Kalle Samooja ovat nostaneet osakkeitaan Euroopan kiertueella. 

Juttu jatkuu kuvan alla

Golf ei ole ainoa maailmanlaajuinen iso laji, jossa suomalaiset ovat menestyneet viime vuosina.

Huuhkajat meni komeasti EM-kisoihin ja räsäytti heti voiton Tanskasta, yhdestä kisojen parhaimmista maista. Jalkapallon globaalia suosiota tuskin tarvitsee tässä yhteydessä korostaa mutta samalla on hyvä muistaa, että EM-kisat ovat jopa kovatasoisemmat kuin MM-kisat. Kisoissa ei ole Tyynenmeren saaristosta mukaan päässeitä kiintiömaita.

Suomi on ollut ja on vielä pitkään jääkiekkomaa, mutta rinnalle on tullut muita palloilulajeja. Vaikka Lauri Markkasen NBA-ura ei ole ehkä edennyt suotuisaan suuntaan, on kova juttu, että maailman parhaassa koripallosarjassa pelaa ylipäätään vakiomiehenä suomalainen.

Ehkä amerikkalaisen jalkapallon suurlupaus Olaus Alinen pelaa vielä jonain päivänä NFL:ssä.

Tennistäkään ei sovi unohtaa. Kokonaistaso on noussut, ja Emil Ruusuvuori kiilaa keihäänkärkenä.

Kestävyysjuoksun, keihäänheiton, mäkihypyn ja jääkiekon merkitystä suomalaisen identiteetin rakentajina ei voi koskaan väheksyä, mutta olemme selkeästi siirtymässä uuteen aikakauteen.

Ja se jos mikä on äärimmäisen piristävää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja