Näkökulma: Suomen välierävastustajan johtohahmo voisi olla Leijonien tuleva päävalmentaja – vain yksi seikka estää sen

Saksan päävalmentaja Toni Söderholm on noussut valmennusurallaan nopeasti huipputasolle. MTV Urheilun Marko Leppänen spekuloi hänen mahdollisuuksiaan nousta joskus Leijonien pääkäskijäksi. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Toni Söderholm oli pelaajana äärimmäisen tyylikäs puolustaja, joka teki tunnollisesti kaiken mitä pyydettiin. Vähän enemmänkin. 

Hän selvitti yksityiskohdat pilkuntarkkaan, söi säntillisesti kuin fitness-urheilija. 

Johtajatyyppi kaiken lisäksi. 

Ne ominaisuudet ovat tärkeitä valmentajallekin. Se on tullut selväksi hänen koutsinurallaan, joka on lähtenyt nopeasti rajuun lentoon. 

"Söde" lopetti pelaajauransa Münchenissä 2016. Vuoden valmentamisen jälkeen hän oli jo päävalmentaja Saksan kakkostasolla HC Riessersseen riveissä. 

Söderholmissa on pakko olla jotain spesiaalia, sillä jo kaudella 2018– aikana hän löysi itsensä Saksan A-maajoukkueen päävalmentajana. Sellaista loikkaa ei tehdä vähin taidoin: Saksa ei ole ehkä Suomen veroinen, mutta maailman mitassa kuitenkin tasokas jääkiekkomaa, jossa on vahvat perinteet. 

Kielitaito, sivistys ja maailmanmiehen luonne ovat kantaneet uusissa, vaativissa tehtävissä. 

Vuoden 2019 MM-kisojen kutossija oli vahva näyttö, mutta Latvia on tuonut vielä jotain parempaa. Söderholm on saanut joukkonsa taistelemaan, blokkaamaan ja pelaamaan maansa eteen. 

Söderholm on käytökseltään viimeisen päälle sulava herrasmies, jolla vaikuttaa olevan valmentajan tärkein taito – hän osaa virittää joukkueesta kaiken siitä saatavissa olevan tehon. 

Juttu jatkuu videon alla

Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen pesti loppuu keväällä 2022. Jalonen on kaikkien aikojen leijonavalmentaja, joka saa todennäköisesti jatkaa työssään niin pitkään kuin haluaa. 

Kun Jalonen aikanaan siirtyy sivuun, on ison valinnan aika. 

Olisiko Söderholmista jopa hänen saappaidensa täyttäjäksi? Ainakin hänellä on näyttöjä MM-kisatasolla valmentamisesta. 

Juttu jatkuu videon alla

Tämä osa-alue Leijonien pitää murtaa Saksan pelissä MM-välierässä -"Viimeisen päälle" 11:09
Petteri Sihvonen kertoo miten Suomen pitää pelata välierissä Saksaa vastaan. 

Vaikka Söderholm olisi maailman paras valmentaja, hänen palkkaamisensa esteeksi nousee se, ettei hän ole Jääkiekkoliiton putkea käynyt perässäkävelijä, joka on tallonut Vierumäen käytävät puhki leijonalogolla varustetussa tuulipuvussa. 

Söderholm on Suomi-näkökulmasta katsottuna omaa tietään kulkenut kummajainen, joka ei istu muottiin. 

Viimeisin tuontituote Leijonien päävalmentajana on vuoden 2008 MM-kisoissa valmentanut Doug Shedden. Ulkomaalaisvalmentajat eivät ole olleet juuri muodissa, vaikka yhden kolmesta MM-kullasta on tuonut ruotsalainen Curt Lindström.

Jääkiekkovinkkelistä katsottuna Söderholm on ulkomaalaisvalmentaja. Eikä sellainen passaa.

Lue myös:

    Uusimmat