Näkökulma: Suomalaislupaukset, herätkää ja ottakaa mallia Teemu Pukista!

Teemu Pukki: Ollaan ansaittu lohkovoitto 3:30
Videolla Teemu Pukin mietteitä Kansojen liigan lohkovaiheen jälkeen.

Suomen jalkapallomaajoukkueen ykköstykki Teemu Pukki on ollut kuluvan kauden suurin suomalaistähti. Kovatasoisessa Mestaruussarjassa Norwichin paidassa maaleja liukuhihnalta mättänyt KTP:n kasvatti on vihdoinkin lunastanut valtaosan potentiaalistaan. Toki on selvää, että Pukki kykynee kehittymään yhä paremmaksi jalkapalloilijaksi.

Mutta, yhtäkaikki, 28-vuotias hyökkääjä on laittanut viimein fysiikkansa ja työmoraalinsa sellaiseen iskuun, että hän voi katsoa peiliin ja todeta antaneensa kaikkensa uransa eteen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Pukki ansaitsee hatunnoston myös siitä, että hän on mainio esimerkki lupaaville suomalaispelaajille. Jos heillä on nöyryyttä ja ymmärrystä, kellojen pitäisi soida tällä hetkellä lujaa. Lupauksien tulisi ymmärtää Pukin lähettämä viesti: älkää tehkö samaa virhettä kuin minä, kääntäkää jokainen kivi ja tehkää itsestänne huippu-urheilijoita viimeistään parikymppisinä.

Valitettavasti tuntuu siltä, etteivät kirkkaimmatkaan talentit ole - ainakaan vielä - sisäistäneet Pukin yksiselittäistä ohjetta. Ajaxin kakkosjoukkueessa pelaava, kymppipaikalla mieluiten operoiva Saku Ylätupa, 19, on esimerkki raakilemaisesta taiturista, jolla on eväät luoda kelpo ura ulkomailla. Mutta onko hän valmis laittamaan itsensä fyysisesti huippukuntoon ja ottamaan paikkansa ensi alkuun amsterdamilaisjoukkueen kakkosryhmästä? Hänellä pitäisi olla jo kiire. Onko Ylätupa valmis harjoittelemaan maalintekoa päivittäin ja haalimaan kaiken avun kehittyäkseen viimeistelijänä? Innokkaimmat ovat puhuneet hänestä Huuhkajat-tähtenä. Ensin pitäisi kuitenkin loistaa Pikkuhuuhkajissa.

Otan vielä toisenkin esimerkin. SJK:n piskuinen Maximo Tolonen, 17, on saman pelipaikan mies kuin Ylätupa. Heissä on paljon samaa. Lapsena huimat toistot vapaa-ajalla tehnyt Tolonen on täysin raakile, jonka pitäisi kiristää tahtia ja tehdä itsestään rautainen patukka, joka loihtii murtavia syöttöjä ja rytmittää joukkueensa peliä Veikkausliigassa.

Tuorein testitulos antoi FC Hongan kasvatille karun viestin: urheilullisuudessa riittää rutkasti kohennettavaa. Tolonen ei ole saavuttanut vielä mitään aikuisurallaan. Hänelläkin on kohta jo hurja kiire. Jos heidän maalinsa on oikeasti kansainvälisissä huippusarjoissa, ei minkäänlaisiin kompromisseihin olisi varaa. Jalkapalloilijan ura on lopulta kovin lyhyt. Muistakaa se.  

Lue myös:

    Uusimmat