Mainos

Näkökulma: Sami Kapasen luotsaaman KalPan kausi on päättymässä katastrofiin – ongelmat ovat olleet esillä koko kauden

8:03
Pääkuvan videolla Tulosruudun kuvaa lauantai-illan TPS-KalPa-ottelusta.

KalPan kausi alkoi vahvasti, mutta on päättymässä runkosarjaan. Eroa viimeiseen pudotuspelisijaan on jo 11 pistettä, eikä pelaaminen tarjoa toivoa paremmasta, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

"Pelaajien työnteko ei riittänyt, ei näkynyt epätoivon vimmaa."

KalPan päävalmentaja Sami Kapanen on toitottanut samoja asioita tappio-otteluiden jälkeen. Ei sanaakaan itse pelistä, pelin rakenteista, tai oman joukkueen viisikkopelaamisen vaikeuksista. Teemana on ollut pelaajien työnteko.

Vapaa toimittaja Juha Koljonen tviittasi keskiviikkoisen KalPa-Tappara-ottelun jälkeen Kapasen sekä Tapparan päävalmentajan Jukka Rautakorven kommentit ottelusta. Kirvesrinnat voittivat kyseisen ottelun 5-2-lukemin.

– Oltiin vastustajaa edellä rakenteessa ja viisikon kasassa pitämisessä, totesi Rautakorpi ottelun avauserästä, jonka jälkeen Tappara johti ottelua 4-1-lukemin.

– Me ei luisteltu, me ei kamppailtu, me ei uhrauduttu, totesi puolestaan Kapanen samaisesta erästä.

Kommentit tiivistivät loistavasti joukkueiden välisen eron. Tapparassa tuloksia katsotaan ensisijaisesti pelin ja sen rakenteen kautta, Kuopiossa yksilöiden ja heidän työnteon kautta.

Vaikeuksia läpi kauden

KalPa on ollut SM-liigan ainoa puhdas pystysuunnan jääkiekkojoukkue. Kuopiolaisilla on kuitenkin ollut läpi kauden vaikeuksia viisikkopelaamisensa rakenteissa.  

KalPan pelaaminen on ollut ottelusta toiseen pelin pakottamista. Pelaajat ovat ampaisseet tilanteessa kuin tilanteessa vain ylöspäin, vaikka peli olisi kutsunut tekemään toisin, eli hidastamaan, rytmittämään peliä ja luomaan tilaa syötellen. 

Tämän takia KalPan kiekollinen pelaaminen ja hyökkäyspelaaminen on ollut pelinopeudeltaan hidasta ja pelaaminen on mennyt usein tukkoon. Pelaajat ovat kuskanneet kiekkoa mielin määrin, jolloin KalPa ei ole päässyt keskialueen yli kiihtyvästi, eikä siten ole pystynyt murtautumaan hyökkäysalueelle kiekollisena.

Kiekollinen pelaaminen onkin ollut pahimmillaan aloitteellista kiekosta luopumista. Pelin virtaus on häiriintynyt ja se on vaikuttanut negatiivisesti KalPan pelaamiseen.

KalPan viisikkopelaamisessa varsin leimallista ovatkin olleet viisikon epätasapainoisuus sekä alivoimaiset hyökkäykset.

Puolustuspelaaminen on ollut vaikeuksissa ja omalla puolustusalueella on tullut läpi kauden samoja räikeitä virheitä. Tähän, kun lisää epävarman maalivahtipelaamisen, alkaa syitä tappioihin löytyä.

KalPan pelitapa ei olekaan kantanut joukkuetta silloin, kun kuopiolaiset olisivat sitä tarvinneet.

Nykypäivänä SM-liigassa on äärimmäisen vaikea voittaa puhtaalla pystysuunnan jääkiekolla, sillä moni muu joukkue rytmittää pelaamistaan.

Moni pudotuspeleihin menossa oleva joukkue nojaa myös yhteistyön jääkiekkoon, jossa kiekollisella pelaajalla on jatkuvasti syöttösuuntia lähellä. KalPa ei ole siihen nojannut, vaan on pelannut varsin yksilöpainotteista jääkiekkoa.

Loukkaantumiset vaivanneet

KalPalla on ollut läpi kauden varsin paljon loukkaantumisia, mikä on varmasti osittain vaikuttanut tuloksiin. KalPan kokoinen seura ei tietenkään loputtomiin kestä vastaavanlaisen loukkaantumissuman kanssa.

Silti, sen taakse voi mennä vain osittain. Näissä tilanteissa korostuukin pelitavan toimivuus ja sen kantokyky.

Loukkaantumiset nostavat myös KalPan kannalta kriittisiä kysymyksiä ilmaan: onko harjoittelun laatu ollut riittävää? Onko palautumisen ja harjoittelun välinen suhde ollut oikea? Mättääkö jokin harjoittelukulttuurissa?

Osa loukkaantumisista on varmasti ollut sattumaa, mutta kun niitä on ollut läpi kauden runsaasti, kertoo se aina jostain.

Viime kaudella KalPa teki ajoissa korjausliikkeitä pelitapansa suhteen, kun silloinen pelaaminen ei tuottanut tarpeeksi voittoja. Korjausliikkeiden jälkeen KalPa alkoi rytmittää peliä, pelata laadukkaammin kiekolla ja pelin lainalaisuuksia kunnioittaen. Lopputuloksena oli suora puolivälieräpaikka.

Vain Kapanen tietää, miksi tällä kaudella ei olla tehty varsinaisia korjausliikkeitä pelin suhteen. Ongelmat ovat olleet esillä läpi kauden, mutta muutoksia ei ole tullut. 

Se on selvää, että KalPa on mennyt Pekka Virran aikaisesta kiekkokontrollijääkiekkoon perustuvasta seuraidentiteetistä kauas.

Tämän hetkinen pelaaminen ei ole viemässä kuopiolaisia pudotuspeleihin.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja