Näkökulma: Kristian Vesalaisen kieltäytyminen nostattaa tunnemittareita – nykytrendi uhkaa nuorten MM-kisoja

Jokereiden Kristian Vesalainen olisi ollut huippuvahvistus nuorten MM-kisoihin, mutta hän päätti jäädä pois kotimaahan. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Vesalaisen tapaus kertoo isommasta ilmiöstä. Nuorten pelaajien nopea kehittyminen ammattilaisiksi on ongelmallista nuorten MM-kisojen kannalta. 

Suomen U20-maajoukkueen päävalmentajan Jussi Ahokkaan ilme oli legendaarinen Ylen haastattelussa, kun häneltä kysyttiin mielipidettä Kristian Vesalaisen ratkaisusta jäädä pois Kanadan MM-kisoista. 

Ahokas kiemurteli "jokainen tekee omat ratkaisunsa" -vastauksen, mutta kasvoilta näkyi läpi, että Vesalaisen päätös kasvatti jättimäisen chiguitan otsaan. 

Vesalaisen kannalta ratkaisu oli ymmärrettävä. Alkukausi Winnipeg Jetsin organisaatiossa oli pettymys, ja hän oli vasta pääsemässä sisään Jokereiden kuvioihin KHL:ssä.

Nyt hän olisi joutunut moneksi viikoksi pois seurajoukkueen riveistä ja palannut Suomeen, kun KHL:n pudotuspelit ovat jo ovella. Oman uran kannalta jääminen Suomeen ja Jokereihin oli fiksu veto. 

Vesalaisen keissi liittyy laajempaan suuntaukseen, johon nykykiekko on menossa. 

NHL ja monet muut ammattilaissarjat ovat nuorentuneet. Yhä useammat 18–20-vuotiaat ottavat isoja rooleja joukkueissa. Kehitys on ollut huimaa 5–10 viime vuoden aikana – nuoret ovat fyysisesti ja henkisesti valmiimpia kuin ennen. 

Nuorten MM-kisojen näkökulmasta kehitys on ongelmallinen. Parikymppiset pelaajat ovat niin kriittisessä vaiheessa uraa, että he joutuvat miettimään entistä tarkemmin osallistumistaan maajoukkueeseen. Tai sitten seurat kieltävät pelaamisen. 

Esimerkiksi vuoden 2013 nuorten MM-kisoissa Suomen joukkueessa oli mukana Mestiksessä pelaavat Henri Auvinen (JYP-Akatemia) ja Ville Järveläinen (Peliitat). Joukkueen ainoat ulkomailla pelaavat olivat Kanadan juniorisarjoissa pelanneet Eetu Laurikainen ja Olli Määttä. Tätä nykyä ei Suomen tarvitse juurikaan Mestiksen pelaajiin turvautua, puhumattakaan nuorten SM-liigan pelaajista. 

Perinteisesti varsinkin Kanada on joutunut antamaan muille tasoitusta, koska sen parhaat pelaajat pelaavat NHL:ssä. Nyt Suomi on astunut samaan veneeseen. Dallas Starsin Miro Heiskanen olisi melko pätevä ylivoiman pyörittäjä Suomelle, mutta hänellä on nyt muita hommia. 

Yksi ratkaisu voisi olla nuorten MM-kisojen ikärajan alentaminen 19 vuoteen, mutta sekään konsepti ei olisi ongelmaton. Koska 18-vuotiaiden MM-kisat pitää säilyttää varattavien pelaajien näyttöpaikkana, eri ikäluokan MM-kisat vuoden väleihin olisi turhan tiivis tahti. 

Samalla 20-vuotiaiden MM-kisat on hyvä näyttöpaikka niille pelaajille, joita ei ole vielä varattu. 

Nuoret pelaajat joutuvat aikamoiseen höykytykseen, kun heitä revitään eri suuntiin seurajoukkueissa ja maajoukkueissa. Ei heitetä ammattilaisuraansa aloittelevia pelaajia turhaan bussin alle.

Eivät he ole ainoita, jotka joutuvat bisneskiekon ja maajoukkuekiekon yhteentörmäyksestä syntyvän paineaallon pusertamaksi.   

Loppukevennys. Sinänsä hyvä, että nuoria pelaajia syyllistetään kieltäytymisestä, koska he saavat hyvää treeniä siihen syyllistämiseen, joka on edessä aikuisten MM-kisojen yhteydessä. 

Lue myös:

    Uusimmat