”Naisten parkkipaikat” puhuttavat Saksassa – helpompia parkkeerata ja lähempänä ovia

Frankfurtin lentokenttä on yksi monista paikoista Saksassa, jotka tarjoavat naisille omia parkkipaikkoja. Naisten paikat ovat lentokentän mukaan ”isompia, mukavampia ja lähempänä terminaalia”.

Parkkipaikat ovat lentokentän mukaan ”värikoodattuja ja helppoja löytää”.

Naisten omat parkkipaikat eivät ole harvinaisuus Saksassa, sillä joissain sen osavaltioissa laki velvoittaa varaamaan jopa 30 prosenttia paikoista naiskuljettajille.

Leveämpien parkkipaikkojen markkinoiminen naisille on herättänyt myös kritiikkiä.

– Kaikki tämä vain vahvistaa stereotypiaa naisista huonoina parkkeeraajina, toteaa Wheels for Women -lehden päätoimittaja Geraldine Herbert saksalaisen The Localin haastattelussa.

”Seksististen parkkipaikkojen” sijaan Herbertin mielestä parkkipaikoista tulisi yleisesti tehdä suurempia, sillä ne ovat liian pieniä moderneille autoille.

Perustettiin alun perin naisten turvallisuuden lisäämiseksi

Idea naisten parkkipaikoista Saksassa juontaa juurensa 1990-luvulle, jolloin paikkojen tarkoituksena ei ollut parantaa naisten mukavuutta vaan turvallisuutta.

Naisilla oli riski joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi maanalaisissa pakkihalleissa, joten kehitettiin uusia erityisiä parkkipaikkoja parantamaan turvallisuudentunnetta.

Paikat olivat lähellä uloskäyntejä, hyvin valaistuja ja usein videovalvonnassa.

Vaadittujen naisten parkkipaikkojen määrä vaihtelee osavaltioittain. Brandenburgissa 30 prosenttia paikoista on suunniteltu naisille, Hessessä 5 prosenttia.

Naisia ei pakoteta käyttämään näitä paikkoja, eikä laki myöskään kiellä miehiäkään parkkeeraamasta niihin.

Myös Suomessa naisten parkkipaikkoja on kokeiltu. Tamperelainen Koskikeskuksen kauppakeskus varasi paristasadasta paikastaan yhdeksän naisille. Paikat olivat normaalin kokoisia, mutta lähempänä kauppakeskuksen ovia. Paikoista tehtiin kuitenkin valitus tasa-arvovaltuutetulle, ja kauppakeskus poisti ne palautteen ja julkisen keskustelun myötä.

Naisten parkkipaikkoja on myös Itävallassa.

Myös miehille perustettu erillisiä paikkoja – tarhoavat haastetta

Sukupuolittaminen parkkipaikoissa ei pääty Saksassa tähän. Vuonna 2012 Tribergin kylässä avattiin parkkialue, jossa oli kaksi erityistä miesten paikkaa. Nämä paikat olivat sellaisia, joihin on erityisen vaikea parkkeerata.

Kaupunginjohtaja Gallus Strobel piti ratkaisua luonnollisena, sillä hänen mukaansa miehet yksinkertaisesti ovat naisia huonompia parkkeeraajia.

Keskustelu jatkuu, sillä Saksan autoliitto ADAC on ilmoittanut, että parkkipaikoista tulisi tehdä turvallisempia ja mukavampia kummallekin sukupuolelle.

– Me uskomme, että kaikkien parkkipaikkojen tulisi olla ”naisten” paikkoja, järjestö kertoi The Localille.

Järjestö vaatiikin, että parkkipaikkojen tulisi olla valoisia, hyvin valvottuja ja niissä on oltava mahdollisimman vähän sokeita pisteitä.

Lue myös:

    Uusimmat