Näistä syistä suomalaiset polttavat ihonsa – mihin virheeseen sinä sorrut?

MTV Lifestyle listasi syitä, jonka vuoksi ihmiset vuosi toisensa jälkeen sortuvat samaan, eli polttavat ihonsa vähintään kerran kesässä.

MTV Lifestylen kyselyn perusteella vain harva polttaa itsensä useamman kerran kesän aikana. Suurin osa vastaajista kertoo kuitenkin polttavansa itsensä noin kerran kesässä. Keräsimme listan yleisimmistä syistä, jonka vuoksi iho kärtsää kesäisin.

Aliarvioimme sään

Auringonpalvojan kannattaa muistaa, että ihonsa voi polttaa lähes säällä kuin säällä, myös silloin kun on pilvistä. Aurinko ei myöskään lämmitä ihoa samalla tapaa silloin kun on tuulista, jolloin ihon suojaus saattaa unohtua. Näin käy usein etenkin meren äärellä.

Sama ilmiö toteutuu usein myös ulkomailla. Auringon säteily voi olla erityisen voimakasta lähempänä päiväntasaahaa, mutta se ei välttämättä tunnu siltä. Mikään ei tuo samaan tapaan turistifiilistä kuin ravunpunaiseksi palanut kuontalo.

Rasvaus unohtuu

Etenkin kesän ensimmäisinä päivänä voi hyvinkin käydä niin, että aurinkorasvan käyttö yksinkertaisesti unohtuu. Aurinkorasvaa ei ole ehkä vielä edes kaivanut esille kaapista, eikä sen käyttö käy edes mielessä ensimmäisinä lämpimämpinä päivinä.

Etenkin talven ja kevään jälkeen aurinkoon tottumaton iho palaa hyvin helposti – mieti asiaa ajoissa, ennen kuin se on jo myöhäistä.

Rasvaus "unohtuu"

On tilanteita, joissa aurinkorasvan käyttö käy kyllä mielessä, mutta iho jää silti rasvaamatta. Näin käy helposti kauniina kesäpäivänä, jolloin ystävien seura ja hauskanpito, usein alkoholilla höystettynä, tuntuvat tähdellisemmiltä asioilta kuin itsestä huolehtiminen.

Ota rasva mukaan myös esimerkiksi kesäfestareille, ja sovi vaikka kaverisi kanssa, että rasvaatte itseänne kolmen, neljän tunnin välein. Kaksi päätä saattaa olla tässä tapauksessa parempi kuin yksi: ehkä jompi kumpi teistä muistaa sopimuksenne vielä parin tunnin päästä.

Joskus rasvaus voi myös "unohtua" kesän ensimmäisillä helteillä, kun himoitsemme rusketusta palamisen vaarasta huolimatta. Jo seuraavana yönä päätös voi kaduttaa: unta on vaikea saada, kun iho on jokapuolelta kireä ja kipeä.

Käytät rasvaa väärin

Palaa voi myös, vaikka käyttäisikin aurinkorasvaa. Monesti auringonpalvoja tekee sen virheen, että hän laittaa rasvaa vasta rannalla jo istuessaan auringossa. Silloin rasva ei pääse imeytymään ihoon kunnolla, eikä suojaa silloin ihoa kuten pitäisi.

Toinen yleinen virhe on se, että rasvaa ei lisätä päivän mittaan. Ei riitä, että ihon rasvaa perusteellisesti aamulla ennen rannalle menoa, vaan rasvaa täytyy lisäillä useamman kerran päivässä.

On myös hyvä valita aurinkorasva oikealla suojakertoimella. Vaaleahipiäisten suomalaisten ja varsinkin lasten tulisi käyttää aurinkorasvaa, jossa on joko SK 30 tai SK 50.

Lue myös:

    Uusimmat