Näistä Suomessakin tutuista vaihtoautoista maksetaan Amerikassa jo enemmän kuin uusista – tässä syy

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Jos olet ostamassa käytettyä autoa, katso videolta vinkit, kuinka vältät pahimmat sudenkuopat.

Puolijohteet ovat kriittisiä komponentteja autoteollisuudelle. Pula niistä heijastuu välittömästi uusien autojen tuotantoon, mistä johtuen käytetyt autot nostavat arvoaan. Toistaiseksi puolijohdepulalle ei näy loppua.

Pula uusista autoista on johtanut erikoiseen tilanteeseen Yhdysvalloissa: joistakin vähän käytetyistä autoista maksetaan enemmän kuin aivan uusista.

Syynä on puolijohdepula, mikä on aiheuttanut tuotantoseisokkeja autotehtaissa. Siruja tarvitaan autojen elektroniikkakomponentteihin.

Autokauppaa tutkiva iSeeCars analysoi kesäkuussa yli 470 000 uusista ja käytetyistä autoista Yhdysvalloissa tehtyä kauppaa. Yritys listasi kaikkiaan 16 käytettyä autoa, joista on maksettu pakasta vedettyä enemmän. Ostajat kun eivät malta odottaa uutta autoa, vaan hankkivat mieluummin saman tien ajoon saatavan käytetyn.

Erityisen ikävää sähköautojen ostajille

Joukossa on lukuisia autoja, joita ei myydä Suomessa. Listalle mahtuu kuitenkin muutama suomalaisillekin varsin tuttu automalli. Esimerkiksi Toyota RAV4, Tesla Model 3 ja Honda Civic. Näistä on maksettu käytettynä 2,9–3,9 prosenttia enemmän kuin uusista. Toyotan ja Teslan kohdalla se on dollareissa noin 1 300, eli 1 100 euroa.

Esimerkiksi Tesla Model 3:n kohdalla hintaero muodostuu ostajalle vielä tuota suuremmaksi, sillä käytetyn sähköauton ostaja ei saa uuden ostajalle myönnettäviä tukia.

Listan 16 käytetystä autosta on maksettu keskimäärin 3,1 prosenttia enemmän kuin uudesta vastaavasta. Suomessa myytävistä autoista listalla ovat myös Kia Rio ja Subaru Crosstrek, jonka mallinimi täällä on XV.

Suurin ero käytetyn ja uuden hinnassa on Kia Telluridella, 8,1 prosenttia, eli noin 3 500 dollaria. Sitä ja kärkikolmikon kahta muuta autoa, GMC Sierraa ja Toyota Tacomaa ei myydä Suomessa.

Kia Telluriden kohdalla kyse on myös auton poikkeuksellisen suuresta suosiosta Yhdysvalloissa. Auto lanseerattiin vuonna 2019, mutta sen kysyntä on ollut alusta lähtien tuotantomääriä suurempi. Eurooppaan asti tätä lukuisia vuoden auto -palkintoja kahminutta katumaasturimallia ei ole riittänyt.

Lue myös:

    Uusimmat