Mainos

Näissä kaupungeissa on myynnissä eniten uusia asuntoja, mutta riittääkö ostajia?

MTV Uutisten asuntoselvityksessä käy ilmi, että uusien asuntojen hinnat ovat monessa kaupungissa aivan eri tasolla kuin vanhojen. Osassa kaupungeista valtaosa keskusta-alueilla myynnissä olevista kerrostaloasunnoista on nimenomaan uusia, kalliimpia asuntoja.

Vantaalla myytävistä kerrostaloasunnoista lähes 90 prosenttia on uusia asuntoja, joiden keskimääräiset neliöhinnat ovat lähes 50 prosenttia suuremmat kuin vanhojen. 

Sen sijaan Tampereella uusia asuntoja myynnissä olevista on alle 10 prosenttia.

Uutta – ja uudella hintatasolla

Vantaan Tikkurila uudistuu rajusti, ja uusia kerrostaloasuntoja rakennetaan. Tämä näkyy myytävien asuntojen tarjonnan rajussa epäsuhdassa, myynnissä olevista reilusta 250 asunnosta vain muutama kymmenen on valmistunut ennen vuotta 2013.

Uusien osuus myynnissä olevista asunnoista
Espoo78 %
Helsinki31 %
Jyväskylä78 %
Kouvola50 %
Kuopio52 %
Lahti65 %
Oulu80 %
Tampere8 %
Turku66 %
Vantaa87 %

Tämä tarkoittaa asunnonostajan kannalta sitä, että jos mielii postinumeroalueelle 01300 kerrostaloon, tarjolla on paljon sellaisia asuntoja, joiden neliöhinta on lähellä 5000 euroa, kun se alueella perinteisesti on ollut lähempänä 3000 euroa.

Samankaltainen tilanne on Oulussa ja Jyväskylässä: jos keskustaan mielii, tarjolla on lähinnä uusia kerrostaloasuntoja, ja hintataso huimasti korkeampi. Oulussa uusia asuntoja on keskustassa tarjolla lähes 150 ja vanhoja muutama kymmenen. Jyväskylässä suhdeluku on samanlainen. Molemmissa uudesta kerrostaloneliöstä pyydetään roimasti enemmän kuin vanhasta, Oulussa peräti 75 prosenttia enemmän.

Myös Lahdessa ja Turussa uusien asuntojen osuus on kaksi kolmasosaa tarjonnasta.

Tarjontaa vai kysynnän puutetta?

Uusista myynnissä olevista asunnoista kymmenen suurimman kaupungin keskusta-alueilla yksiöitä on vain joka kymmenes, aivan kuten vanhoissa asunnoissakin. Niiden menekki lienee kohtalainen hyväänkin hintaan ja siksi myynti-ilmoitukset ovat täynnä isompia asuntoja. Espoossa, Jyväskylässä ja Tampereella ei ollut tarjolla yhtään uutta yksiötä vertailuajankohtana.

Jos verrataan vuoden sisällä toteutuneisiin asuntokauppoihin, niissä yksiöiden osuus on kaksinkertainen verrattuna myytäviin.

Näin selvitys tehtiin

MTV Uutiset selvitti Oikotiellä myynnissä olevien kerrostaloasuntojen hintapyyntöjä. Mukaan otettiin kaikki 26.11.2014 myynnissä olevat kerrostaloasunnot

Aineistosta poistettiin liikehuoneistot, varastot jne.

Mukaan otettiin kymmenen suurinta kaupunkia ja niistä 1-3 keskusta-alueen postinumeroa. Lähtökohdaksi otettiin katu, jonka varrella kaupungintalo sijaitsee. Joissain kaupungeissa tämä katu on useamman postinumeron alueella. Espoossa kaupungintalon postinumeron lisäksi lisäksi otettiin mukaan kaksi postinumeroaluetta: Leppävaara ja Tapiola, koska muuten aineisto olisi Espoon osalta jäänyt liian suppeaksi. Asuntoja aineistossa on 1807, joista uusia kerrostaloasuntoja 1131. Uusia kerrostaloasuntoja ovat Tilastokeskuksen määritelmän mukaan tilastovuonna tai sitä edeltäneenä vuonna valmistuneet asunnot eli 2013 alkaen valmistuneet ja valmistuvat.

Kaikissa kaupungeissa eniten on tarjolla kaksioita ja kolmioita. Tämä koskee myös myynnissä olevia vanhoja kerrostaloasuntoja.

Sen sijaan vähintään neljän huoneen asuntoja on vanhoissa asunnoissa tarjolla suhteellisesti enemmän, peräti 23 prosenttia. Uusista myynnissä olevista kerrostaloasunnoista suurten kaupungin keskusta-alueilla isoja asuntoja on vain reilu kymmenen (13 ) prosenttia. 

Jos tämä kertoo siitä, että niitä tehdään vähemmän, suunta lienee järkevä: vähintään neljän huoneen asuntoja oli alle kymmenen prosenttia vuoden aikana myydyista kerrostaloasunnoista. Suhdeluku on siis täysin vastakkainen yksiöiden kanssa: tarjontaa on, muttei ilmeisesti tarpeeksi kysyntää.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.