Naisen napaan ilmestyi outo kyhmy, joka kasvoi ja alkoi lopulta vuotaa verta – röntgen paljasti elimistössä muhivan sairauden

Tunnistaisitko videolla esitellyt ihomuutokset melanoomaksi?

The New England Journal of Medicine kertoo seitsemänkymppisestä espanjalaisnaisesta, jolla todettiin harvinainen sisar Josephin kyhmy.

Potilasraportissa kerrotaan 73-vuotiaan espanjalaisnaisen hakeutuneen päivystykseen, kun hänen napaansa kasvanut kyhmy alkoi vuotaa verta. Kivulias kyhmy oli ilmestynyt navan seudulle ja suurentunut neljän kuukauden ajan. Kun nainen saapui sairaalan, kyhmy oli halkaisijaltaan kaksi senttimetriä.

Lääkärit huomasivat naista tutkiessaan, että naisen lantion alue tuntui epätavalliselta, ikään kuin siellä olisi ylimääräistä massaa. Röntgenkuvaus paljasti, että naisen sisällä tosiaan oli suhteellisen suuri epätavallinen massakertymä. Lääkärit ottivat massasta koepalan, jotka paljastivat naisen sairastavan munasarjasyöpää.

Navasta esiin puskeva kyhmy oli osa levinnyttä syöpää ja sen kylvämiä etäpesäkkeitä.

Syövän leviäminen napaan harvinaista – kyhmy todennäköisemmin tyrä


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Lääketieteessä ilmiö tila tunnetaan nimellä sisar Josephin kyhmy. Tiedesivusto Live Science kertoo, että kyseisiä kyhmyjä havaitaan toisinaan gynekologisten- ja maha-suoli-syöpien yhteydessä. British Journal of Genereal Practice kertoo, että noin 1–3 prosenttia vatsan- ja lantion alueen syövistä tekee etäpesäkkeen napaan.

On mahdollista, että syöpä leviää napaan veren tai imukudoksien välityksellä, kertoo Live Sciencen haastattelema kasvainoppiin perehtynyt lääkäri Wasif Saif. Syöpä saattaa matkata elimistössä myös alkion kehitykseen liittyvien rakenteiden avulla, Saif arvelee.

Aina napaan ilmestynyt kyhmy ei kuitenkaan ole merkki levinneestä syövästä. Kyseessä voi olla esimerkiksi napatyrä, jolloin kyhmyä ei välttämättä ole tarve edes leikata.

Espanjalaisnaisen tapauksessa syöpä leikattiin pienemmäksi ja hän sai kemoterapiaa. Tyypillisesti sisar Josephin kyhmyn saaneilla ei ole erityisen hyvä ennuste, mutta tässä tapauksessa lääkärit kertoivat naisen päässeen eroon sairaudestaan hoitojen jälkeen ja voivan hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja