Munasarjasyövän oireet tunnetaan pelottavan huonosti

Vain harva nainen tunnistaa munasarjasyövän oireet. Sitäkään ei välttämättä tiedetä, että puhdas papa-koe ei sulje pois munasarjasyövän mahdollisuutta. Aiheesta uutisoi Metro.co.uk.

Brittiläinen munasarjasyöpään keskittynyt hyväntekeväisyysjärjestö Target Ovarian Cancer teki hiljattain kyselyn, jonka tulokset ovat huolestuttavia.

Tuhannesta naisesta vain prosentti – siis yksi sadasta – tiesi, että esimerkiksi tihentynyt virtsaamistarve voi olla munasarjasyövän oire. Kolme prosenttia tiesi, että oireisiin voi kuulua jatkuvaa kylläisyyden tunnetta. Turvotuksen ja vatsakivun osasi yhdistä munasarjasyöpään noin viidennes vastaajista.

Lisäksi 30 prosenttia naisista uskoi, että munasarjasyövän voi löytää papa-kokeessa. Tämä ei pidä paikkaansa. Papa-kokeella seulotaan vain kohdunkaulansyöpää ja sen esiasteita.

Munasarjasyövän mahdollisia oireita

  • Vatsan jatkuva turvotus
  • Vatsa- tai alaselkäkipu
  • Pahoinvointi tai ummetus
  • Täyteläisyyden tai paineen tunne vatsassa
  • Ruokahaluttomuus tai nopea kylläisyyden tunne
  • Tihentynyt virtsaamistarve
  • Yleinen väsymys
  • Tahaton laihtuminen

Varhainen diagnoosi parantaa munasarjasyövän ennustetta huomattavasti, joten olisi tärkeää, että hälyttävien merkkien ilmaantuessa ymmärrettäisiin hakeutua lääkäriin. Tilannetta tosin hankaloittaa se, että usein oireita alkaa tulla vasta taudin myöhäisessä vaiheessa, ja silloinkin ne voivat olla epämääräisiä ja vaikeasti tulkittavia.

TOC:n toimitusjohtaja Annwenn Jones pahoittelee, että munasarjasyövän kohdalla on puutetta myös tutkimusrahoituksesta. Monien muiden syöpien hoidossa on menty eteenpäin isoin harppauksin, mutta munasarjasyövässä vastaavaa edistystä ei ole nähty.

Suomessa munasarjasyöpään sairastuu vuosittain runsaat 400 naista. Useimmat sairastuneista ovat vaihdevuosi-iän ylittäneitä, mutta mukana on myös nuorempia.

Munasarjasyöpään kuolee enemmän potilaita kuin muihin gynekologisiin syöpiin yhteensä: viiden vuoden kuluttua diagnoosista potilaista 40–50 prosenttia on elossa. Jos tauti ei ole levinnyt munasarjojen ulkopuolelle, eloonjäämisluku kasvaa jopa 90 prosenttiin.

Lähteet: Metro.co.uk, Kaikkisyovasta.fi, Terveyskirjasto, Kaypahoito.fi

Vähäpätöiset oireet herättivät – usein munasarjasyöpä löydetään liian myöhään

Munasarjasyövän sairastanut Kirsi Valasti kertoi kokemuksistaan Hyvää Elämää -lähetyksessä huhtikuussa 2017. Mukana ollut professori ja ylilääkäri Ulla Puistola toteaa Kirsin olevan yksi onnekkaista, sillä yleensä munasarjasyöpä ei oireile ennen kuin on liian myöhäistä.

Lue myös:

    Uusimmat