Nainen tyrmistyi äidin ja tyttären lavastetusta kuvaushetkestä – paljasti karun totuuden some-elämän taustalta: "Jossain tuolla on toisenlainen äiti..."

5:50
Sosiaalinen media on nykyihmisten jokapäiväisessä käytössä. Huomensta Suomessa keskusteltiin, millaisia hyötyjä ja haittoja somella on.

Jen on huolissaan siitä, miten sosiaalisessa mediassa ylläpidettävä kulissi kasvattaa nuorten äitien epävarmuutta.  

Sanotaan, etteivät ihmiset osaa keskittyä hetkeen puhelimiensa ja sosiaalisessa mediassa roikkumisen vuoksi.

Festivaali- ja klubikeikat katsotaan puhelimien ruutujen läpi, eikä lomamatkastakaan voi iloita, ellei matkakohteen ihmeitä tuo julki Instagramissa tai Facebookissa. Viime aikoina monet Instagram-vaikuttajat ovat myös kertoneet avoimesti siitä, miten he lavastavat kuvaustilanteita suurella rahalla ja vaivannäöllä.

Jen Flint onkin huolissaan siitä, miten sosiaalisessa mediassa ylläpidettävä kulissi luo paineita etenkin nuorille äideille, käy ilmi The Sun -lehden artikkelista. 

Sano muikku!

Jen oli nauttimassa aurinkoisesta päivästä uima-altaalla, kun hänen katseensa kiinnittyi äitiin ja tämän tyttäreen, joilla oli harkiten valitut ja yhteensopivat uima-asut.

– Äiti vietti ensimmäiset viisi minuuttia puhuen kovaan ääneen puhelimessa ystävänsä kanssa samalla, kun hänen tyttärensä seisoi ja odotti lupaa päästä uimaan altaaseen, Jen alustaa tilannetta.

Huoliteltu nainen ei noteerannut lapsensa toivetta, vaan keskittyi järjestelemään uimaleluja ja muuta kuvausrekvisiittaa kuvanottoa varten.

Kun puhelu päättyi, äiti otti tyttärensä kanssa muutaman selfien etsien oikeanlaista valotusta ja kuvakulmaa.

– Pieni tyttö hymyili leveästi ja sanoi ”muikku”, aivan kuten hän oli varmasti tehnyt miljoonia kertoja ennenkin, Jen pohtii surullisena.

Puhelin lasta tärkeämpi

Kun äiti oli tyytyväinen kuviin, hän usutti lapsensa altaaseen ja siirtyi itse palvomaan aurinkoa rantatuoliin älyluuri korvallaan.

Uimaleikkien tuoksinassa tyttö kysyi useaan kertaan, tulisiko äiti hänen kanssaan leikkimään. Tälläkään kertaa äiti ei kuunnellut huomiotta ollutta lastaan, vaan keskittyi keskustelemaan ystävättärensä kanssa puhelimessa.

Kun puhelu päättyi kymmenen minuuttia myöhemmin, kaksikko pakkasi tavaransa ja poistui altaalta.

Täydelliset kuvat lietsovat äitien epävarmuutta

Jen järkyttyi äidin käytöksestä: nainen oli tullut lapsensa kanssa altaalle vain itsensä ja itselleen rakentaman kulissin vuoksi. Lapsen tarpeet olivat toissijaiset – kunhan äiti vain sai täydellisen kuvan sosiaaliseen mediaan jaettavaksi.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Tyrmistynyt nainen jakoi kertomuksen näkemästään Facebookissa, jossa hän toi ilmi huolensa siitä, millaisen kuvan nykyihmiset haluavat antaa sosiaalinen media kautta elämästään.

– Jossain tuolla on toisenlainen äiti, joka on lastensa kanssa kotona, joka on sotkuinen lasten leikkien jäljiltä. Äidin hiukset ovat sekaisin ja vaatteet likaiset siihen räiskyneestä maapähkinävoista. Äiti on väsynyt, sillä hän on käyttänyt koko päivän kokkaamiseen, huolehtimiseen, siivoamiseen ja lasten kanssa leikkimiseen.

– Hän katsoo tuota kuvaa ja hän aivan varmasti vertaa itseään täydelliseen äitiin uima-altaalla. Jokin ääni päässäsi kuiskaa, ettet ole tarpeeksi hyvä. Ja nuori äiti uskoo sen ja kokee itsensä epäonnistuneeksi, Jen avaa vanhempien riittämättömyyden tunnetta.

Tärkeä muistutus kaikille äideille: ”Sinä riität”

Jen halusi esimerkkinsä avulla havainnollistaa kirjoituksen lukeneille, kuinka kylmä tunnelma viimeisteltyjen kuvien kulisseissa todellisuudessa on. Instagram-kuvat ovat vain nanosekunnin kestäviä hetkiä, joilla ei ole todellisuudessa mitään merkitystä – ne ovat vain hienoja kuvia.

– Äidit, älkää verratko itseänne muihin. SINÄ riität. Olet mahtava ja parasta on se, että sinä olet AITO, Jen kirjoitti Facebook-kirjoituksessaan.

Hän myös muistuttaa kaikkia ihmisiä myös tärkeästä – helposti unohdettavasta – asiasta.

– Se, mitä näemme sosiaalisessa mediassa, ei ole aina totta. Usein se on täysin lavastettua. Se perustuu filttereihin ja on teennäistä, Jen muistuttaa.

Jenin avaama aihe kosketti ihmisiä. Hänen kirjoituksensa on kerännyt tällä hetkellä lähes 200 tuhatta reaktiota ja yli 100 tuhatta jakoa, mikä kertonee siitä, että Jenin huoli on aiheellinen ja tärkeä asia.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: The Sun, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja