Nainen ryöstettiin metsäaukealla Oulun marrasyössä – tekijä käski lopuksi uhria surmaamaan itsensä, jakoi järkyttäviä komentoja vieressä

Vuosi sitten Oulussa tapahtuneesta järkyttävästä ryöstöstä langetettiin tuomio nuorelle miehelle.

Hän oli houkutellut tuttavansa syrjäiselle paikalle, ryöstänyt tämän ja kehottanut uhriaan surmaamaan lopuksi itsensä. Miehen oli tarkoitus katsoa tapahtumaa vierestä.

Tuomioon johtaneet tapahtumat saivat alkunsa 14. päivä marraskuuta 2019.

Mies oli hakenut naispuolisen tuttavansa kyytiin ajelulle. Autoa kuljetti toinen miehen tuttava. Seurue oli illan mittaan ajellut eri puolilla Oulua ja päätynyt lopulta myöhään illalla Haukiputaalla sijaitsevan metsäautotien varteen. Tien vierellä oli metsäaukea, jossa oli säilössä säiliöautoja tai -tankkeja.

Perillä mies oli halunnut lähteä katsomaan, voisiko paikalta anastaa polttoöljyä ja pyytänyt naisen mukaansa näyttämään valoa. Kuljettajan hän oli käskenyt jäämään autolle passiin ohikulkijoiden varalta.

Polttoöljyn sijaan mies oli kuitenkin naisen omaisuuden perässä.

Kun kaksikko oli päässyt etäämmälle autosta, mies oli ottanut käsiinsä paikan päältä löytämänsä vaahtosammuttimen ja alkanut ruiskuttaa vaahtoa naisen päälle.

Ainetta oli mennyt muun muassa naisen suuhun, ja nainen oli itkien pyytänyt miestä lopettamaan. Mies oli sen sijaan ruiskuttanut sammuttimen tyhjäksi ja lopulta heittänyt metallisella säiliöllä naista päähän niin, että tämä kaatui.

Kun nainen oli yrittänyt nousta, mies oli tökkinyt häntä puukon terällä selkään ja käsivarsiin, komentanut tämän polvilleen sekä pakottanut siirtämään tililleen 2500 euroa.

Kun tilisiirto oli tehty, mies oli kävelyttänyt naista vielä hieman syrjemmäksi, kumpareen taakse, ja sanonut tälle, että ”joko mää tapan sut tai sää tapat ittes”.

Mies oli antanut naiselle puukon, käskenyt tätä laittamaan terän kaulalleen ja painamaan sitä.

Tilanne keskeytyi, kun kolmikkoa kyydittänyt mies tuli katsomaan, mitä tapahtuu. Hän oli kuullut naisen avunhuudot. Tämän jälkeen nainen oli juossut kuljettajan luokse ja nämä olivat nopeasti paenneet paikalta autolla.

Yli 2 vuotta vankeutta

Tapausta ruodittiin Oulun käräjäoikeudessa alkukesästä. Uhriksi joutunut nainen kertoi olleensa tapahtumailtana varma siitä, että hän tulee kuolemaan. Hän myös kertoi, että tilanne oli tullut hänelle täysin yllätyksenä. Hänen ja miehen välillä ei ollut riitaa.

Törkeästä ryöstöstä syytetty mies myönsi kyllä ryöstäneensä naisen, mutta kiisti sen, että teko olisi ollut törkeä.

Mies myönsi vieneensä naiselta rahaa ja piti mahdollisena, että hän oli tapahtumien aikana aiheuttanut naiselle vammoja. Hänen mukaansa hänellä ei kuitenkaan ollut tästä varmoja muistikuvia, eikä tämä ei ollut tapahtunut "ainakaan tahallisesti".

Mies ei muistanut uhanneensa naista millään tavalla. Hänen mukaansa tekoa ei myöskään ollut suunniteltu ennalta.

Tuomio tuli silti.

Vuonna 2000 syntyneen Leevi Alfred Arinpoika Tihisen katsottiin syyllistyneen törkeään ryöstöön. Rangaistukseksi määrättiin 3 vuotta ja 2 kuukautta vankeutta. Lisäksi Tihinen velvoitettiin maksamaan uhrille vahingonkorvauksena vajaat 6000 euroa.

Tihinen valitti tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen, joka alensi rangaistusta hieman, mutta ei tehnyt tuomioon muita muutoksia.

Hovioikeus katsoi, että käräjäoikeuden määräämä rangaistus oli liian ankara, jos tapausta verrataan muihin vastaavanlaisiin tapauksiin.

– Nyt kysymyksessä olevan tyyppisissä väkivaltaa sisältäneissä törkeissä ryöstöissä vankeusrangaistuksen pituus on oikeuskäytännössä kuitenkin ollut tavanomaisesti hieman alle kolme vuotta, perustelut kuuluivat.

Rangaistukseksi muotoutui lopulta 2 vuotta ja 10 kuukautta vankeutta. Hovioikeus päätti asian maanantaina.

Rikospaikka-ohjelmassa kerrottiin keskiviikkona toisesta raa'asta rikosvyyhdistä, joka paljastui aiemmin Espoossa. Katso alta video aiheesta.

3:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja