Nainen, pidä huolta terveydestäsi: Näin tutkit omat rintasi

Rintasyöpä on yleinen vaiva, joten rintojaan kannattaa tarkkailla jopa päivittäin.

Rintasyöpään sairastuu elämänsä aikana joka kahdeksas suomalainen nainen eli noin 4 700 naista vuodessa. Omia rintojaan kannattaakin tutkia aina ajoittain, jotta mahdollisen rintasyövän tai muun vaivan saa kuriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Alta voit lukea viisi keinoa tutkia omat rintasi.

1. Tutki rintoja peilin kautta kädet lantiolla

Ota paita pois, seiso suorassa ja laita kädet lantiolle. Tarkkaile rintojasi ja huomioi onko niihin tullut jotain muutoksia edelliseen kertaan verrattuna.

Huomioi seuraavaa: Onko rinnoissa jotain poikkeavaa vai ovatko ne väritykseltään, kooltaan ja muodoltaan samanlaiset kuin edellisellä kerralla? Tarkkaile myös, että ovatko rinnat esimerkiksi jotenkin turvonneet? Onko rinnan iho tai nänni vetäytynyt sisään, punoittaako rinta, ovatko ne arat tai onko niissä esimerkiksi ihottumaa?

Jos huomaat rinnoissasi kyseisiä muutoksia, niin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.

2. Tutki rintoja peilin kautta kädet ylhäällä

Tee samoin kuin aiemmassa kohdassa, mutta nosta nyt kädet ylös.

3. Tuleeko rinnoista nestettä

Tarkkaile tuleeko nänneistäsi jotain eritteitä. Erite voi olla joko kirkasta, kellertävää tai hieman veristä.

4. Tarkkaile rintoja makuuasennossa

Mene makuuasentoon ja tunnustele rintojasi niin, että kokeilet vasemmalla kädellä oikeaa rintaasi ja oikealla kädelläsi taas vasenta rintaasi. Käytä kahta sormea ja tunnustele koko rintojen alue pyörivin liikkein. Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy rinnassa, joten kannattaa tutkailla löytyykö rinnastasi sellaisia.

5. Tutki rinnat suihkussa

Tutki rinnat suihkussa, sillä useimpien naisten mielestä rinnat on helpoin tutkia, kun ne ovat hieman kosteat ja liukkaat. Testaa ne samalla tavalla kuin aiemmassa kohdassa eli tunnustele rintojasi kahdella sormella pyörivin liikkein.

Jos siis huomaat rinnoissasi jotain poikkeavaa, niin lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä. On kuitenkin syytä muistaa, että edellä mainitut oireet voivat liittyä myös moniin hyvänlaatuisiin asioihin.

Lue myös:

    Uusimmat