Nainen päätyi itsenäisyyspäivänä putkaan pysähdyttyään kuvaamaan pakettiautoa pyörätiellä

Helsinkiläinen Marjut Ollitervo sai viettää itsenäisyyspäivää putkassa, koska hän näytti epäillyltä rötöstelijältä eikä hänellä ollut esittää viranomaisille henkilötodistusta. Näin Ollitervo kertoo Facebookin Minä pysäköin pyörätielle -ryhmässä.

Pyöräliitossa aktiivisesti toimiva Ollitervo kertoo, että oli päättänyt ottaa kuvan Helsingin Oopperatalon edustalla osittain pyörätielle pysäköineestä pakettiautosta, joka osoittautui poliisiautoksi. Valokuvan otettuaan hän oli jo valmiina lähtemään liikkeelle, kun autosta tuli ulos poliisi pyytämään häneltä henkilötodistusta.

Henkilöpapereita ei ollut sattunut mukaan. Poliisin mukaan mustiin pukeutunut nainen pyörällä sopi tuntomerkeiltään jossain pulloa heittäneestä naisesta, ja valokuvaus herätti heidän epäilyksensä.

– Totesin että tällaisia mahtaa olla Helsingissä aika monta. Totesin myös, että jos olisin heitellyt pulloja niin en kyllä varmaan sen jälkeen tulisi hengailemaan poliisiauton läheisyyteen ja ottamaan siitä valokuvia, Ollitervo kertoo Facebook-ryhmässä.


Koska henkilötodistusta ei ollut, päätyi Ollitervo poliisiauton kyydissä Kisahalliin putkaan, vaikka hän kertomansa mukaan tarjoutui kertomaan poliisille henkilötietonsa. Hänen vaikutelmansa oli, että vain henkilötodistus kelpasi.

Putkassa hän oli arvionsa mukaan noin tunnin. Kiinnioton perusteeksi oli Ollitervon mukaan kirjattu papereihin Kiinniotto, rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi: ”Ei suostunut antamaan poliisille henkilötietojaan. Vastasi tuntomerkkejä epäillystä pullon heittäjästä. Paikalta poistaminen riittämätön toimenpide”.

Ollitervo kertoo puhelimitse MTV Uutisille, ettei vielä ole tehnyt päätöstä mahdollisista jatkotoimista, mutta harkitsee poliisin toimista valittamaista. Häntä ei käsittääkseen epäillä tällä hetkellä minkäänlaisesta pullon heittelystä.

Suomessa julkisilla paikoilla saa valokuvata vapaasti, eikä henkilöpapereita ole velvollisuutta pitää mukanaan. Poliisin kiinniotto-oikeus perustuu poliisilakiin.

Poliisi: Voidaan ottaa kiinni häiriön estämiseksi

Hälytys- ja valvontayksikön johtaja Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta kertoo, ettei voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen. Yleisellä tasolla hän kuitenkin toteaa, että jos ihmistä ei epäillä tietystä rikoksesta, voidaan hänet ottaa kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

– Pitäisi olla näkemys, että käyttäytymisen ja muun toiminnan perusteella vaikuttaisi siltä, että henkilö voisi aiheutta häiriötä tai tehdä rikoksen, Kujala kertoo. 

Hänen mukaansa itsenäisyyspäivän juhlallisuudet eivät ole madaltaneet poliisin kynnystä ottaa ihmisiä kiinni, sillä samat lait ovat voimassa juhlapäivinäkin. Toisaalta itsenäisyyspäivänä on perinteisesti liikkeellä paljon mielenosoituksia ja kulkueita sekä niitä vastustavia tahoja, joissa yksittäiset ihmset voivat käyttäytyä kiinniottoa vaativin tavoin. 

Kiinniotto saa olla vain niin pitkä kuin on tarpeen. Jos kiinniotto liittyy esimerkiksi johonkin tiettyyn tapahtumaan, niin kiinniotettu on vapautettava tapahtuman jälkeen.

Kiinniotosta voi Kujalan mukaan kannella esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehelle tai poliisin esimiehelle kyseiseessä olevaan poliisilaitokseen.

Poliisin mukaan itsenäisyyspäivän vietto sujui suunnitelmien mukaan.

1:26

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja