Nainen alkoi nukkua päiväunia joka päivä – muutokset alkoivat näkyä välittömästi

Päätös päiväunien ottamisesta muodostui äärimmäisen hyväksi vaihtoehdoksi niin työn kuin vapaa-ajankin kannalta. 

Pyöräilyä, juoksua ja ratsastusta harrastava toimittaja AC Shilton kertoo rakastavansa aikaisia aamuherätyksiä, mutta kukonlaulun aikaan sängystä nouseminen kostautuu iltapäivisin pohjattomana väsymyksensä. Työpäivän loppuun mennessä väsymys on usein kasvanut niin suureksi, että työpäivät kuluvat ruutua tuijottaen, eikä lenkkipoluille lähteminenkään kiinnosta. 

Iltapäiväväsymyksen selättämiseksi Shilton päätti muokata päivärytminsä uusiksi ja sisällyttää kuukauden ajan keskipäiviinsä päiväunet, joilla on tutkimusten mukaan positiivisia vaikutuksia suorituskyvyn lisäksi myös asenteeseen ja mielialaan. Urheilutulosten lisäksi lyhyiden päiväunien on todistettu lisäävän työn tuottavuutta ja parantavan keskittymiskykyä.

Täydellisen uniajan löytäminen kesti kuitenkin aluksi muutaman päivän.

– Annoin itseni nukkua 45 minuuttia, jonka jälkeen heräsin miettien, mikä päivä tänään oli. Vaati useita kahvikuppeja ja määrittelemättömän ajan Facebookin selailua, ennen kuin olin taas valmiina toimimaan, Shilton kertoo ensimmäisestä päivästään.

Toisena päivänä nainen asetti kellon soimaan vartin päähän, mutta tästä ajasta hän käytti 11 minuuttia murehtien sitä, mitä jos hän ei ehtisikään nukahtaa. Kolmantena päivänä herätyskelloon asennetusta 23 minuutista muodostui lopulta se, jonka nainen totesi toimivan hänelle parhaiten.

– Heti aloitettuani päiväunet, asiat alkoivat mennä kohdallani parempaan suuntaan, nainen kertoo.

Kahvi ja päiväunet ovat täydellinen yhdistelmä

Lyhyiden päiväunien ottamisella oli positiivisia vaikutuksia niin töihin kuin harrastuksiin. Shilton kertoo työnsä tuottavuuden parantuneen, ja työt katosivat tehtävälistalta aiempaa tehokkaammin. Myöskään työpäivän jälkeiset treenit eivät enää tuottaneet naiselle vaikeuksia, ja kokeilujakson aikana hän alkoi harrastaa uudelleen voimaharjoittelua pitkän tauon jälkeen.

– Kaikki ei tietenkään ollut täydellistä. Oli päiviä, jolloin päällekkäiset deadlinet saivat aikaan sen, että ylimääräisen 23 minuutin tauon pitäminen oli mahdotonta. Noina iltapäivinä ymmärsin, kuinka riippuvaiseksi olin tullut keskipäivän traditiostani.

Kuukauden lopussa Shilton kertoo löytäneensä täydellisen yhdistelmän; kahvin ja päiväunet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinin juominen juuri ennen päiväunia voi vähentää työpäivän aikana tehtyjä virheitä enemmän kuin pelkkä kahvin juominen tai päiväunet yksistään.

– Idea tässä on se, että elimistösi prosessoi kofeiinia päiväunien aikana, jolloin heräät täysin virkeänä. Nykyisin päätän lounaani kupilliseen kahvia, asetan herätyskellon soimaan tasan 23 minuutin päähän ja herään virkeänä, Shilton kertoo.

Lähde: BiCycling 

***

Mitä jos uni ei auta väsymykseen? 11:00

Lue myös:

    Uusimmat