Näin yllätät oluen ystävän jouluna

Olut tarjoaa perinteisten jouluruokien kanssa herkullisia yhdistelmiä

Oikein valittu olut sopii koko jouluaterian juomaksi. Kokeile tänä jouluna tarjota joulupöydän vieraille ihastuttava oluen ja jälkiruoan makuelämys.

Oluella on ollut Suomessa juhlakauden juomana tärkeä rooli. Kun kotona pantiin ennen vanhaan olutta, oli sen valmistuttava Tuomaan päiväksi 21. joulukuuta. Nykyään monelle voi olla tutumpaa huuhtoa perinteiset jouluruuat alas kotikaljalla tai viinillä, ja olut on saunajuomana suositumpi kaveri. Mutta itse asiassa olut tarjoaa monia maittavia makuelämyksiä perinteisten jouluruokien kanssa koko aattoaterian ajaksi.

– Joskus ruoalle voi olla haastavaa löytää sopivaa viiniä, mutta olutvalikoimasta löytyy aina täydellinen olutmaku joka ruualle. Oluen hyvä puoli on myös sen matalampi alkoholipitoisuus verrattuna juuri esimerkiksi viiniin, kokki Tekla Wannas toteaa.

Olut sopii koko jouluaterialle

Koska tutut jouluruoat valmistetaan yleensä kotimaisista, perinteisistä raaka-aineista, löytyy sopiva makumaailma myös kotimaisista oluista. Muutama nyrkkisääntö auttaa sopivia ruokajuomia valitessa.

– Perussääntö on, että kevyiden ruokien, kuten esimerkiksi kalojen ja salaattien kanssa valitaan kevyitä oluita. Tummat oluet sopivat sen sijaan jälkiruokien ja raskaampien ruokien kanssa. Kevyesti humaloidut oluet puolestaan sopivat kirpeille ruuille, ja voimakkaasti humaloidut suolaisille ruuille.

Kinkun kanssa kannattaa kokeilla tummia, sesonkia varten valmistettuja jouluoluita.

– Jouluoluiden maku sopii myös rasvaisten kalojen kanssa. Mutta ne ovat myös mainioita joulusaunan virvoittajia, Wannas vinkkaa.

Olutta ja jälkkäriä

Tekla Wannas yhdistäisi oluen myös yllättäen jälkiruokaan. Tummat, paahteiset oluet sopivat erittäin hyvin monien perinteisten jälkiruokaherkkujen, kuten esimerkiksi manteleiden ja pähkinöiden tai niistä valmistettujen kakkujen kanssa. Oluella voi maustaa jopa suklaakonvehdit, joita voi valmistaa itse jälkiruokapöytään tai glögin kanssa nautittaviksi herkkupaloiksi.

– Itse tehdyt suklaat ovat joulun varma hitti. Helpot suklaakonvehdit valmistuvat nopeasti, ja sopivat myös vaikka lahjaksi. Niiden tumman paahteinen maku syntyy täyteläisestä suklaasta, joka maustetaan oluella ja kahvilla. Olut ja suklaa ovat mainio makuyhdistelmä, Tekla Wannas vinkkaa.

Teklan suklaakonvehdit

200 g tummaa suklaata (kaakaota 64–70 %)
1 dl kuohukermaa
0,75 dl hunajaista portteria tai mitä tahansa tummaa olutta
0,5 dl kahvipapuja (keskipaahto)
¼ vaniljatanko
50 g hunajaa

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Lisää kermaan kokonaiset kahvipavut ja hunaja. Anna makuuntua 15 minuuttia, lisää sitten hunaja-portteri joukkoon ja siivilöi pavut ym. pois. Sekoita suklaaseen siivilöity kerma voimakkaasti sekoittaen. Kaada ganache-massa muotteihin ja anna jähmettyä jääkaapissa. Voit myös antaa massan jähmettyä kulhossa ja muotoilla suklaat käsin tai pursottamalla. Temperoi suklaa ja kuorruta suklaapallot temperoidulla suklaalla.

Suklaan temperointi: Kuumenna vesihauteessa 2/3 suklaasta 40 °C asteeseen ja siirrä kulho vesihauteesta pois. Lisää 1/3 hyvin pieneksi silputtu suklaa massaan ja sekoita kunnes suklaa on tasaisesti sulanut.

Vinkki:

Muotoiltu suklaatäyte eli ganache kannattaa laittaa hetkeksi pakkaseen, jolloin pallojen käsittely on helpompaa kuorruttaessa. Näin ganache ei myöskään sula temperoidun suklaan joukkoon niin helposti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat