Näin viralliset lämpötilat mitataan: Nämä asiat vääristävät tulosta

Virallinen lämpötila mitataan aina säähavaintoasemilla, joissa on lämpötilan mittaukseen otolliset olosuhteet. 

– Oikeaoppinen lämpötilan mittaus tapahtuu kahden metrin korkeudelta. Paikan pitää edustaa aluetta yleisesti, eikä mittari saa näin ollen olla esimerkiksi rakennuksen läheisyydessä, ikkunalaudalla, laaksossa, kukkulan päällä, tai muussa paikassa, joka voi vääristää lukemaa, MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo.

Viralliset lämpötilat mitataan Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemilla, joita on Suomessa parisataa.

–  Monesti kuulee, että ihmisten pihoilla on ollut lämpimämpää kuin havaintoasemilla. Näin usein onkin, mutta tuolloin puhutaan mikroilmastosta, eli hyvin pienen alueen ilmastosta, jossa lämpötila voi poiketa paljonkin viereisten alueiden lämpötiloista, Jokela sanoo.

Alimmat lämpötilat mitataan aamuöisin

Lämpötilaan vaikuttavat monet asiat aina maanpinnan muodosta kasvillisuuteen ja pinnanlaatuun saakka.  

–  Esimerkiksi laaksossa on aina talvisin selkeinä öinä kylmempää kuin muualla, koska kylmä ilma on lämmintä painavampaa, Jokela kertoo.

Vuorokauden alimmat lämpötilat mitataan Jokelan mukaan yleensä aamuyöllä juuri ennen auringonnousua ja kuumimmat lämpötilat iltapäivällä kolmen ja kuuden välillä.

Joka kesä lämpöennätystä ei tietenkään rikota, vaikka korkeimmista lämpötiloista mielellään kirjoitetaankin.

–  Ennätyksestä voidaan puhua, jos vastaavaa ei ole mitattu tietyllä paikkakunnalla koskaan aiemmin. On myös hyvä pitää mielessä, että mittausverkosto on ajan mittaan muuttunut. Vuosisadan alussa mittausverkosto oli todella paljon harvempi, eikä tekniikka ollut yhtä luotettavaa. Lukemia ei siis voida suoraan verrata nykyisiin havaintoihin, Jokela sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat