Näin eläkeläiset ovat kokeneet korona-ajan: "Ahistaa perkuleesti", "Pimeä marraskuu potenssiin x", "Ihana rauhallisuus" – kaivatuin asia erottuu MTV-kyselyssä selvästi

6:37
MTV:n kysely: Harvahko eläkeläinen siirtäisi kuntavaaleja - suuri osa äänestäisi ennakkoon

MTV Uutiset ja Eläkeliitto toteuttivat yhdessä liiton jäsenille sähköpostikyselyn, jossa kysyttiin kokemuksia korona-ajasta ja -rajoituksista. Kyselyyn vastasi lopulta lähes 9 000 ihmistä.

Kyselyssä oli mahdollisuus myös kommentoida kysymyksiä vapaasti anonyymina. Kommentteja kertyi parisen tuhatta. Jutun sitaatit ovat peräisin kyselyyn jätetyistä kommenteista.

Kuten arvata saattaa, mahtuu noin 9 000 ihmisen joukkoon hyvin erilaisia kokemuksia korona-ajasta ja siihen liittyvistä rajoituksista. Ihmiskontaktien väheneminen ja harrastustoiminnan rajoitukset ovat ymmärrettävästi rassanneet monia.

 • Ahistaa niin perkuleesti ku oikein mittää ei sais tehä ja maalla muutoinkin on vaikeeta.
 • Depressio lähellä.
 • Alkaa ottamaan pannuun tämä kotona kyyhöttäminen.
 • Arki on tylsää rajoituksista johtuen. Pimeä marraskuu potenssiin x.

Sukulaisia ja ystäviä ikävä

Ystävien ja sukulaisten tapaaminen kasvokkain on asia, jota eläkeläiset kyselyn perusteella kaipaavat eniten. Tätä mieltä oli 70 prosenttia vastaajista. Se tuli esiin myös kommenteissa.

 • Eniten kaipaan lapsenlapsia ja lapsiakin. Alan tuntea jo itseni mökkihöperöksi. Onneksi metsään ja laduille vielä pääsee.
 • Ystäviä ja harrastuksia kaipaa. Kaupassa käymme vaimon kanssa yöaikaan, jotta kontaktit olisivat vähäiset. Erakoitumisen vaara käy mielessä.
 • Meillä eläkeläisillä on yhtä huonosti asiat kuin lapsilla ja nuorilla, siitä vain ei puhuta ja meidän harrastusmahdollisuuksien loppumisesta ei kukaan hiisku. Koronan alussa oli joka toinen lause "70 ja sitä vanhemmat”. Nyt ei puhuta enää rokotusvuoroissakaan seitsemänkymppisistä... mihin ne katosivat yhtäkkiä.
 • Eniten kaipaan lastenlasten tapaamista. Kun 3vuotias soittaa ja sanoo, että on kova ikävä, niin kyllä siinä mummin silmäkulma kostui.
 • Ystävien tapaamista kaipaan. Samoin halauksia ystävien ja sukulaisten kesken. Lapsenlasta on kova ikävä, vaikka olemme puhuneet usein Skypen kautta.

Toisaalta kaikille aktiviteettien väheneminen ei ole ollut pelkästään ahdistava kokemus. Osa vastaajista korosti myös positiivisen asenteen merkitystä.

 • Allakan tyhjentyminen on ollut todella vapauttavaa. Toisaalta on huoli muiden jaksamisesta.
 • Hyvä, kun ei ole pakko lähteä mihinkään.
 • Ihana rauhallisuus elämässä.
 • Aina voi keksiä uutta tekemistä. Itsestä on paljon kiinni mitä tekee, ei kannata jäädä odottamaan ”parempia aikoja”. Elää nyt! Voi jopa käydä niin, että maailma muuttuu pysyvästi, paras totutella.
 • Ei hullumpaa olla karanteenissa. Aikaa monenmoiseen. Saan kirjoitella kirjeitä lapsenlapsille ja muillekin, rohkaisten, kannustaen. Saan unelmoida. Voin lukea kirjoja ja lenkkeillä pitkin metsiä. Voi laulaa, piirtää (jos osaa) Mielikuvitus rajana. Huomaan, että tästä vaikeasta ajasta löytyy paljon hyviä puolia. Asenne ratkaisee.

Hallituksen ja viranomaisten sähläyksille kritiikkiä

Hallituksen ja viranomaisten toiminta korona-aikana sai kyselyssä kouluarvosanan 7,5. Kiittävimmät arvosanat tulivat kaikkein iäkkäimmiltä vastaajilta. Päättäjiin kriittisesti suhtautuvat olivat hieman hanakampia kommentoimaan kuin tyytyväiset.

 • Aikaisemmin olisi pitänyt laittaa rajat kiinni. Liikaa selityksiä, on sekoittanut asiat todellisuudesta. Pitäisi olla pienemmät piirit näiden asioiden päätäntävallasta. Tämä on vakava asia siksi asiantuntijoilla pitäisi olla päätösvalta.
 • Aika paljon tuntuu olevan sähläystä eri ryhmien kesken. On kummallista, että ravintolat ovat avoinna mutta samaan aikaan ulkotapahtumissa (esim. ralli) ei saa olla yleisöä. Rokotukset takkuavat pahasti, eikä niiden aikataulua ole pystytty antamaan ikäryhmittäin.
 • Hallituksen ja eduskunnan tulisi lopettaa politikointi, ja ryhtyä hoitamaan niitä tehtäviä, mihin heidät on palkattu. Nyt ei ole aika kohottaa profiiliaan esiintymällä lehtien kansissa, pohjustaa jatkoa kansanedustajan ja ministerin työlle, koska se näyttää tänne maaseudulle typeryytenä. Presidentin koronanyrkkiehdotus olisi tullut ottaa vastaan nöyrästi, olisi vähemmän suomalaisia menehtynyt pandemiaan.
 • Eduskunta ja hallitus ovat hoitaneet esimerkillisesti verrattuna muuhun maailmaan. Poliittiset ryhmittymät moittivat aivan suotta Sanna Marinia. Ei hän yksin päätä.
 • Hallitus hoiti asian hyvin viime vuonna, nyt ei. Liikaa politikointia ja sekavuutta.

MTV Uutisten ja Eläkeliiton kysely tehtiin sähköpostikyselynä liiton jäsenille, ja sen toteutuksesta vastasi Corefiner Oy. Kysely tehtiin 25.2–2.3. Vastaajia oli kaikkiaan 8 750 eri puolilta Suomea ja eri kokoisista kunnista. Vastaajista selvä enemmistö (92 %) oli 61–80-vuotiaita.valtteri

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja